Burgundinpata eli Boeuf Bourguignon á la Julia Child

Tässäpä ehdotus viikonlopun isänpäivän kunniaksi. Muistan kun oma isäni aikoinaan sulkeutui keittiöön valmistamaan tätä ruokaa. Kukaan ei saanut edes kurkistaa keittiöön silloin kun isä kokkasi. Ovi avattiin ja pöytään kutsuttiin vasta kun kaikki oli valmista. Muistiin on jäänyt hyvin myös burgundinpadan maku, ja se oli hyvää jo lapsena.

Burgundinpata eli ranskalaisittain Boeuf Bourguignon oli mestarikokki Julia Childin nimikkoruoka ja sen ohje löytyy hänen kirjastaan Ranskalaisen keittiön salaisuudet (Mastering the Art of French Cooking, 1961). Teos on aivan mahtava opus, josta löytyy monta ranskalaisen keittiön klassikkoa. Hauskana yksityiskohtana pelkästään kastikkeille on annettu tilaa peräti 60 sivua! Kannattaa tutustua, kirja löytyy kirjastoista.

Julia Child Matering the Art of French Cooking

Tämä ruoka ei synny aivan puolessa tunnissa ja vaiheita on muutama, joten malttia. Jokaisella kokilla on varmasti oma versionsa tästä ruoasta, mutta tällä kertaa olen yrittänyt noudattaa mahdollisimman tarkasti alkuperäistä ohjetta 1960-luvulta.

600 g naudan sisä- tai ulkopaistia (5x5cm)
100 g pekonia
2 porkkanaa
1 sipuli
voita ja ruokaöljyä
1 tl suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl punaviiniä
4-5 dl lihalientä
1 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
2 valkosipulinkynttä
200 g tuoreita herkkusieniä
10 pikkusipulia
1,5 dl vettä, lihalientä tai punaviiniä
ripaus timjamia, suolaa ja mustapippuria
1 rkl persiljaa
0,5 laakerinlehteä
persiljaa silputtuna

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa liha isoiksi, noin 5×5 cm:n palasiksi. Viipaloi pekoni. Kuori ja viipaloi porkkanat ja sipuli. Lämmitä tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista siinä pekoniviipaleet. Siirrä pekoni uuninkestävään pataan. Ruskista sitten viipaloidut vihannekset ja siirrä erilliselle lautaselle.

Nosta paistinpannun lämpöä ja kun öljy lähes savuaa, ruskista siinä lihanpalaset ja siirrä pataan pekonin joukkoon. Mausta lihat suolalla ja jauha päälle pippuria myllystä. Ripottele vehnäjauhot lihojen päälle ja sekoita hyvin, jotta jauho tarttuu lihanpalojen ympärille. Laita vuoka ilman kantta uunin keskitasolle 5 minuutiksi. Sekoita lihanpalasia ja anna paistua vielä 5 minuuttia uunissa. Paistaminen ruskistaa vehnäjauhot ja kuorruttaa lihan kevyesti.

Laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Lisää porkkanat ja sipuli vuokaan. Kaada päälle viini ja niin paljon lihalientä, että lihanpalat juuri ja juuri peittyvät. Sekoita joukkoon tomaattipyre, laakerinlehdet, timjami ja murskatut valkosipulinkynnet. Laita kansi tai folio vuoan päälle ja siirrä uuniin alatasolle. Kypsennä 2,5 tuntia. Liha on kypsää kun se hajoaa haarukalla kokeiltaessa.

Sillä aikaa kun liha kypsyy uunissa, kuori pikkusipulit ja pilko isoimmat herkkusienet palasiksi. Ruskista sienet osissa öljyssä kuumalla paistinpannulla. Kun sieniä paistaa tarpeeksi kuumassa öljyssä, ne pitävät kaikki nesteet sisällään ja eivätkä vain höyrysty. Siirrä sienet erilliseen astiaan odottamaan. Paista pikkusipuleita paistinpannulla öljyssä ja nokareessa voita kohtalaisella lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Liikuttele sipuleita varovasti paistamisen aikana, jotta ne ruskistuvat kauttaaltaan. Lisää pannulle 1,5 dl nestettä, ripaus suolaa, pippuria, kuivattua timjamia ja persiljaa sekä laakerinlehti. Peitä pannu kannella ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja neste haihtunut. Jätä sipulit odottamaan.

Kun lihanpalat ovat kypsiä, siirrä ne erilliseen astiaan ja siivilöi liemi pienempään kattilaan. Kaada siivilään jääneet pekonit ja kasvikset lihojen päälle. Lisää myös ruskistetut pikkusipulit ja herkkusienet lihojen joukkoon.

Keitä kastiketta pari minuuttia miedolla lämmöllä, jotta rasva erottuu pinnalle. Kuori rasva varovasti lusikalla pois. Jos kastike on liian ohutta, kiehauta jotta se sakenee. Jos kastike on liian paksua, lisää hieman lihalientä. Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kaada kastike lihojen ja kasvisten päälle. Ripottele padan päälle runsaasti silputtua persiljaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Tämä pata vain paranee seuraavan päivänä, joten sen voi oikein hyvin valmistaa jo päivää ennen tarjoamista. Bon appétit!

Boeuf bourguignen

2 comments

  1. Vaikuttaa helpolta ja pitääpä viikonloppua kokeilla. Aasialaisia vastaavia patoja olen kokkaillut, muaa tämä on ilmeisesti enemmän eurooppalaiseen makuun. Nälkä tuli jo kuvaa katsellessa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s