Karpalokinuskikakku

kinuskikakku

Kinuskikermakakku on lähes sacher-kakun kaltainen klassikkotäytekakku, joka ei jää verrokistaan jälkeen ainakaan makeudessa ja se on monen herkkusuun lempikakku. ”Kuulostaa hyvältä” sanoi myös sisareni, jolle lahjaksi synttärikahvipöytään tätä kakkua ehdotin. Joten ei muuta kuin leimpomaan.

Kinuskin alkuperä alkoi yllättäen kiinnostaa minua tätä kakkua leipoessani ja nopeasti löysinkin internetistä lisätietoa. Karl Fazer on aikoinaan tuonut tämän, alun perin venäläisen, reseptin Suomeen ja kinuskin nimi tuleekin venäjänkielisestä sanasta tjanutski. Myös muualla maailmassa tunnetaan kermasta ja sokerista keitettävä toffeemainen kastike. Ranskassa se on nimeltään confiture de lait ja Argentiinassa dulce de leche. Teollisesti kinuskikastiketta on Suomessa valmistettu 1970-luvulta alkaen.

Koska kinuski on erittäin makeaa, se kaipaa rinnalleen jotain todella kirpeän raikasta. Melkein jäiset karpalot kuumalla kinuskikastikkeella on varsin mainio yhdistelmä. Myös kinuskikakun täyte vaatii raikkaan olemuksen, joka tasapainottaa kokonaisuuden hienoksi makuyhdistelmäksi. Koska puolukat yhdistyvät makumuistoissani selkeästi suolaiseen, päätin kokeilla juurikin karpaloita kinuskikakkuni täytteessä. Maitorahkan ja kermavaahdon seassa, fariinisokerilla makeutettuna, karpalot antavat juuri oikean raikkauden tälle täytekakulle.

KAKKUPOHJA

täytekakkupohja

5 kananmunaa
yhtä paljon sokeria kuin kananmunia
yhtä paljon vehnäjauhoja kuin sokeria ja kananmunia
2 tl leivinjauhetta
margariinia kakkuvuoan voiteluun
korppujauhoja vuoan jauhotukseen

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija n. 24-26 cm). Ota esille kaksi saman kokoista lasia. Riko munat toiseen lasiin. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria. Kaada sokeri kulhoon. Mittaa tyhjentämääsi lasiin edelleen munien kanssa yhtä paljon vehnäjauhoja. Laita päälle 2 tl leivinjauhetta ja sekoita lusikalla jauhot keskenään.

Kaada munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa hyväksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun kuvio jää hetkeksi pinnalle näkymään. Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja hölskytä pari kertaa ylös alas, jolloin ilmakuplat lähtevät pois. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kakku on valmis, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista ja hammastikulla kokeiltaessa taikina ei jää tikkuun kiinni. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä.

täytekakkupohja leikattuna

KARPALORAHKATÄYTE

karpalorahka

500 g maitorahkaa
4 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
400 g karpaloita (pakaste)
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Sulata karpalot pussin ohjeen mukaan. Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka, fariinisokeri, vaniljasokeri ja karpalot. Jos seos tuntuu liian löysältä, lisää joukkoon vaniljakreemijauhetta joka kiinteyttää rahkan. Laita täyte jääkaappiin odottamaan kakun täyttöä.

KAKUN TÄYTTÄMINEN

kakkupohjan kostutus

Leikkaa kakkupohja leipäveitsellä kolmeen osaan. Laita pohjakerros tarjoiluvadille. Lusikoi mehua pohjalle kostukkeeksi. Yhden täytekakun kostutukseen kuluu noin 2-2,5 dl mehua. Laita pohjan päälle puolet karpalorahkatäytteestä, levitä tasaiseksi. Tee seuraava kerros samoin ja laita viimeinen kakkulevy kanneksi. Kostuta myös kansi. Voit laittaa kakun vetäytymään jääkaappiin ja tehdä kuorrutuksen ja pursotukset seuraavana päivänä.

täytekakun karpalorahkatäyte

KINUSKIKUORRUTE

2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa

kinuskikakku kuorrute

Mittaa sokeri ja kuohukerma kattilaan ja keitä noin 15-20 minuuttia, kunnes seos sakenee. Lisää lopuksi margariini. Kinuski on sopivan paksuista kun se pysyy valumatta hyvin lusikassa tai jähmettyy kovaksi kun pieni nokare kinuskia pudotetaan kylmään veteen. Kaada kinuski tasaisesti kakun päälle ja anna jäähtyä.

Kakun reunat voi koristella kermavaahdolla lastalla levittämällä tai pursottamalla pussin ja tyllan avulla. Kinuskia voi levittää myös reunoille ja ripotella sitten tahmean kinuskin päälle mantelilastuja.

Hyvää syntymäpäivää pikkusiskolle!

karpalokinuskikakku

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s