Lähiruokaa Asikkalasta

Kyllä maalla on mukavaa! Varsinkin kun voi ostaa lähiseudulla tuotettua tuoretta ruokaa ja raaka-aineita ja valmistaa niistä maukkaita aterioita.

Satulamäen lypsylehmä
Lypsylehmiä maitotilalla

Kävimme viime kesänä koko perheen kanssa pienellä Satulamäen maitotilalla Asikkalassa. Tila on ollut toiminnassa aina 70-luvulta lähtien ja omistajapariskunta paiskinut siellä töitä lehmien ja muidenkin eläinten kanssa aamuin illoin. Täytyy kyllä näin jälkikäteenkin nostaa hattua pariskunnalle, sen verran kovaa hommaa lehmienpito vaikutti olevan. Lähinnä työn fyysisen luonteen ja sitovuudensa takia, sillä lehmäthän on lypsettävä noin 12 tunnin välein aamuin illoin. Tällä hetkellä tilalla oli 8 lehmää ja pari vasikkaa.

Kielo-vasikka
Kielo-vasikka

Pääsimme lasten kanssa näkemään kuinka lehmät tulivat sisään navettaan omille paikoilleen, ja ne lypsettiin jokainen vuorollaan. Aivan seinän vieressä piti seistä, jottei saanut sorkasta, niin ahdasta navetassa oli. Yllätyksekseni kukaan lapsista ei valittanut hajusta! Kaikki toiminta oli hyvin puhdasta ja steriiliä. Maito tarkastettiin ennen ja jälkeen lypsyn ja kuulemma vielä kolmannenkin kerran ennen kuin se imetään putkella maitoautoon. Tämän tilan maito kuljetetaan Valion Riihimäen tehtaalle, jossa siitä valmistetaan täysmaitoa. Kuulimme paljon asiaa lehmien hoidosta ja lypsämisestä. Yksi lehmä lypsää noin 40 litraa päivässä, mutta ei tasaisesti vuoden ympäri. Esimerkiksi pari kuukautta ennen poikimista lehmä meneen umpeen eli ei lypsä tippaakaan maitoa. Sitten maitoa alkaa taas tulla kun vasikka on syntynyt. Kaikkien riemuksi saimme rapsutella kahta aivan ihanaa pikku-vasikkaa Kukkaa ja Kieloa. Yllä myös kuva Kielosta.

Ystävällinen emäntä antoi meille kotiinviemisiksi ison tölkin juuri lypsettyä maitoa. Voi kuinka kylmää ja maukasta se oli. Kahviin lorautin ison määrään ja kyllä oli kuin kerman kanssa olisi juonut! Lapset kummaksuivat maidon makua hieman. Olihan se selvästi rasvaisempaa kuin totuttu rasvaton tai ykkösmaito. Seuraavana aamuna hauduttelin siitä Vääksyn Myllystä hakemieni neljän-viljanhiutaleiden kanssa niin maukkaan puuron etten ikinä ole niin hyvää saanut! Varmasti lopputulokseen vaikutti myös nuo hiutaleet, jotka oli jauhettu vain kuukautta aiemmin Asikkalalaisessa myllyssä lähiseudun peltojen viljoista.

Vääksyn Mylly, Askikkala
Vääksyn Mylly, Asikkala

Vääksyn Mylly jauhaa siis Asikkalalaisten viljelijöiden viljasta erilaisia jauhoja, puurohiutaleita, leseitä jne. Valikoima on todella suuri. Tuotteita myydään herkkukaupoissa ja suoramyyntinä myllyn omassa puodissa. Vähittäiskaupoissa tuotteita ei valitettavasti ole, rajallisen kapasiteetin vuoksi. Onneksi tällainen paikka löytyy juuri omasta mökkikunnasta. Myllyllä on aktiiviset facebook-sivut ja lisätietoja löytyy myös heidän nettisivuiltaan. Helsingissä tuotteita myydään Kaartin Kotikaupassa Korkeavuorenkadulla.

Alla kuvia tuotteista, joita kävimme nyt lokakuussa Myllystä ostamassa. Mylläri itse myi meille ja kertoi yrityksen toiminnasta. Erityismaininta ruislastuille, mahtavaa napostelu- tai lisukeruokaa ja niin terveellistä. Lapsille keitellään jatkossa mannapuuroa Tummista Mannasuurimoista ja omaan aamiaiseen kuuluvat vehnäleseet.

Vääksyn Myllyn tuotteita
Vääksyn Myllyn tuotteita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s