Omenasatoa IV – Omenasosetta

Saimme syksyllä niin paljon omenoita, sekä omasta puusta että lahjaksi, joten omena-aiheisia reseptejä on julkaistava lisää. Tässä kokemukseni omenasoseen valmistuksesta. Ohje suoraan Dansukkerin Hillosokeri-paketista.

Olin siirtänyt tätä hommaa monta viikkoa sillä ajattelin omenahillon tai -soseen valmistamisen olevan kovinkin työlästä. No eipä ollut, ei. Nopeutin hommaa hurjasti käyttämällä omenanlohkojaa (löytyy kuvasta alla). Omenoiden pilkkomiseen meni siis vähemmän aikaa kuin ennen. Toiveissa oli, että lohkot jäisivät ainakin osittain kokonaisiksi, jotta hillossa olisi sattumia. Valitettavasti omenat muussaantuivat keitettäessä niin pehmeiksi että ne oli soseusettava sauvasekoittimella. Makuunhan tämä juttu ei kuitenkaan vaikuta ja hillosta tuli ihanaa.

Omenasosetta ja omenalohkoja
Omenasosetta ja omenalohkoja

2,5 kg omenalohkoja
2 dl vettä
1 kg hillosokeria
1 sitruunan mehu

Omenasose
Omenasosetta

Pese omenat. Poista omenista kodat ja kuori tarvittaessa. Pilko palasiksi ja laita isoon kattilaan jonka pohjalla on hiukan vettä. Vesi höyrystää omenat ja estää sosetta palamasta pohjaan. Keitä omenalohkoja kohtalaisella lämmöllä kunnes ne ovat pehmenneet. Jos teet sosetta, omenat saavat mennä melkein soseeksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Sekoita kunnes sokeri sulaa joukkoon, kiehauta uudestaa ja keitä vielä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Jäähdytä sosetta hetken aikaa ja kaada sitten purkkeihin. Säilytä jääkaapissa tai pakasta myöhempää käyttöä varten. Sosetta voi käyttää esimerkiksi kakkujen tai kääretorttujen täytteenä, jogurtin tai viilin kanssa tai vaikka puuron päällä.

2 comments

  1. Omenasose on yksi monikäyttöisimmistä hilloista, joka pitäisi muistaa. Paljon hienompi maku kuin esim. Mansikkahillossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s