Texmex -piirakka soijarouheesta

texmexpiirakka_soijarouhe_vegesun

Tässäpä viikollopulle tai vaikka arkeekin helppo texmex-piirakan ohje, jonka voi valmistaa osittain etukäteen. Piirakkapohjaan sopivat niin perinteiset vehnäjauhot kuin myös gluteeniton jauhoseos. Itse leivoin pohjan kokonaan ohrajauhoista, koska ne antavat leivonnaisille todella hyvän maun. Vegevaihtoehto onnistuu vaihtamalla jauhelihan tummaan soijarouheeseen. Eroa normi jauhelihapiirakkaan tuskin edes huomaa, tai niin ainakin meidän perheessä kävi.

soijarouhe_tumma_vegesun

Ruokaisat piirakat ovat minusta siitä kivoja leipoa, että niihin voi laittaa melkein mitä vaan jääkaapista löytyy. Kaikki kasvikset, myös pakastetut käyvät hyvin. Kovia juureksia voi tietysti ensin hieman kypsentää höyryttämällä tai paistinpannulla paistamalla, jotta eivät jää turhan koviksi pureskella. Kanasuikaleet, jauheliha tai edellisenä päivänä valmistettu lihakastikekin käy piirakan täytteeksi. Tähän piirakkaan laitoin soijarouheesta valmistamani bolognesekastikkeen ja päälle hieman juustoraastetta. Mikäli kastike tuntuu kovin kuivalta eikä piirakkaan halua laittaa juustoraastetta, sekaan voi lisätä esimerkiksi 2 dl ruoanvalmistukseen tarkoitettua kaurakermaa.

tumma_soijarouhe_paistettuna

Piirakkapohja

3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
150 g leivontamargariinia
0,5 tl suolaa
1 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola astiassa. Nypi joukkoon hieman pehmennyt leivontamargariini. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi jauhojen avulla ja nosta leivinpaperilla vuorattuun pyöreään vuokaan. Voit myös painella taikinan käsin jauhoja apuna käyttäen suoraan piirakkavuoan pohjalle. Vuoka kannattaa silloin ensin öljytä tai voidella margariinilla.

Soijarouhebolognese (tai tavallinen jauhelihabolognese)

150 g tummaa soijarouhetta, esim VegeSun
TAI 400 g jauhelihaa
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
400-500 g tomaattimurskaa
mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl chilijauhetta
1 tl cayennepippuria

5-10 kirsikkatomaattia
150 g juustoraastetta
2 dl kaurakermaa tai tavallista kermaa

Lisukekastikkeiksi sopivat guacamole, tomaattisalsa ja creme fraiche sekä muut texmex -ruoan kanssa tarjottavat lisukkeet.

Keitä soijarouhetta suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Tuote turpoaa ja pehmenee kiehuvassa vedessä. Valuta liika keitinvesi pois. Kuori ja silppua sipuli, kuullota sipulia paistinpannulla ruokaöljyssä. Lisää pannulle soijarouhe ja tomaattimurska. Mikäli käytät jauhelihaa, paista se kypsäksi sipulin kanssa ennen tomaattimurskan lisäämistä. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla, juustokuminalla sekä cayennepippurilla. Chilijauhetta voi lisätä myös antamaan lisää tulisuutta. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Jos haluat käyttää kaurakermaa tai ruokakermaa, lisää se lopuksi. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enää keitä kastiketta.

Texmex -piirakka

Paista piirakkapohjaa ensin ilman täytettä 10 minuuttia 200 asteessa. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Lisää bolognesetäyte pohjalle. Halkaise kirsikkatomaatit, paina piirakan pinnalle ja ripottele päälle lopuksi juustoraastetta. Paista matalammalla lämmöllä 20 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä ja jäähtyä hieman. Tarjoa guacamolen, salsan ja creme fraichen kanssa.

soijarouhepiirakka_texmex_lisukkeilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s