Pekaani-puolukkakakku

Tämä resepti on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa blogissani, Reseptikirjassani tammikuussa 2012.

Puolukkaa en juurikaan ole käyttänyt ruoanlaitossa enkä leivonnassa. Marjan happamuus on minulle hieman liikaa, vaikka olen kyllä saanut maistaa muiden tekemiä puolukkapiirakoita, joissa kirpeyttä ei juuri huomaa. Jos pakkasessa saattuu olemaan pussi puolukoita, ne käytetään usein sokerin kanssa sekoitettuna puolukkasurvokseen.

Äitini teki kerran tätä puolukkakakkua ja kehui sen niin hyväksi, että olihan sitä itsekin pakko kokeilla. Alkuperäinen resepti saattoi olla Helsingin Sanomien ruokaosiossa. Nyt olen jo muutaman vuoden leiponut tätä kakkua lapsen koulun myyjäisiin. Kakku on todella mehevä ja kostea, lisäksi kinuskikastike kruunaa kakun aivan erityisellä tavalla, jolloin siitä tulee todella juhlavaa tarjottavaa.

Pekaani-puolukkakakku

0,5 rkl margariinia voiteluun
2 1/2 dl tuoreita tai jäisiä puolukoita
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2/3 dl rypsiöljyä
1 dl maustamatonta jogurttia
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 1/2 dl kevyesti rouhittuja pekaanipähkinöitä

Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pese appelsiini hyvin ja raasta oranssia kuorta tiheällä raastimella. Varo raastamast valkoista kuorta, sillä se on kitkerän makuista. Sekoita leivontakulhossa sokerit, öljy, jogurtti, appelsiininkuori ja munat keskenään. Lisää puolukat seokseen.

Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja rouhitut pähkinät erillisessä astiassa keskenään ja yhdistä puolukka-sokeriseokseen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä kakku ritilän päällä ennen leikkaamista. Kakun päälle voi halutessaan tehdä kinuskikuorrutteen, kts. ohje alla.

puolukkakakku_pieni

Kinuskikuorrutus
1,5 dl sokeria
0,5 siirappia
1,5 dl kuohukermaa
0,5 rkl margariinia

Mitta kattilaan sokeri, siirappi ja kerma. Keitä aineksia hiljalleen noin 15-20 minuuttia, kunnes seos sakenee. Lisää lopuksi margariini. Kinuski on sopivan paksuista kun se pysyy valumatta hyvin lusikassa tai jähmettyy kovaksi massaksi kun pieni nokare kinuskia pudotetaan kylmään veteen. Kaada kinuski tasaisesti kakun päälle ja anna jäähtyä ennen leikkaamista

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s