Munakoisosta moussakaa

Munakoiso
Munakoiso kuului mielestäni ennen samaan kastiin kesäkurpitsan kanssa. Mitä siitä voisi valmistaa ja miten siitä saadaan herkullista? Lukuisten sitkeiden kokeilujen kautta kesäkurpitsaa laitetaan ostoskärryihin kaupassa lähes joka kauppakerralla. Munakoisosta olen oppinut pitämään myös, vaikka tätä raaka-ainetta käytänkin harvemmin. Yleensä siitä valmistuu moussakaa. Tällä kertaa huomasin ilokseni, että myös vanhimman lapseni makunystyrät alkavat kouliintua tälle ruoalle.

Moussaka ja paistetut munakoisoviipaleet

Kreikkalaisen moussakan resepti on hyvin samantyylinen kuin lasagnen. Pastalevyt vaihdetaan munakoisoon, mutta muuten kastikkeisiin voikin käyttää samanlaisia mausteita. Moussakan vakiorireseptiä minulla ei ole, joten etsin sen aina netistä. Pidän reseptien penkomisesta netissä ja siinä hommassa saakin veden herahtamaan kielen päälle melko nopeasti. Varsinkin kun se omantyylinen resepti löytyy. Tämänkertainen moussakan resepti on mukaelma Makuja.fi sivuston reseptistä.

Moussaka uunista

6 hengelle

2 isoa munakoisoa tai 3 pienempää
öljyä + jauhoa paistamiseen

Jauhelihakastike:

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
400 – 500 g naudan tai lampaan jauhelihaa
1 purkki tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 tl Provencen yrttimausteseosta (sis. kynteli, rosmariini, oregano, timjami ja basilika)
2-3 dl juustoraastetta (käytin osittain parmesanjuustoa)

Valkokastike:

50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoa
8-10 dl laktoositonta kevytmaitoa
ripaus suolaa, pippuria ja jauhettua muskottipähkinää

Leikkaa munakoisot noin 0,5 sentin paksuisiksi viipaleiksi ja suolaa ne kevyesti, anna vetäytyä 10-20 minuuttia. Paina viipaleita kevyesti, jotta ylimääräinen neste valuuu niistä ulos. Kuivaa viipaleet talouspaperilla. Laita jauhoja laakealle lautaselle ja kääntele munakoisoviipaleet jauhoissa. Paista ne sitten nopeasti molemmilta puolilta kuumalla pannulla öljyssä.

Munakoisoviipaleet suolattuna ja paistettuna

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet hienoksi. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla öljyssä. Lisää joukkoon jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada joukkoon tomaattimurska, vesi, lihaliemikuutio sekä mausteet ja anna seoksen poreilla pannulla 10 minuuttia.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja valmista sitten bechamel-kastike. Sulata voi pinnoitetussa isossa kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä niitä hetki. Älä kuitenkaan anna jauhojen ruskistua. Lisää maitoa vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Kun koko maitoerä on lisätty kastikkeeseen, mausta se suolalla, mustapippurilla ja ripauksella jauhettua muskottipähkinää. Anna kastikkeen kiehua 10 minuuttia, kunnes se on saonnut.

Moussakan valmistus

Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita, jauhelihakastiketta, bechamel-kastiketta ja juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes moussakan pinta on saanut kauniin värin.

Moussaka paistumaan uuniin

Tässä siis kuva siitä kun laitan moussakaa uuniin. Artikkelin alussa kuva juuri uunista otetusta ruoasta. Edustavaa annoskuvaa en sitten enää ehtinytkään ottaamaan. Hupeni meidän moussaka siihen tahtiin. Hyvä niin, herkkua oli!

Moussaka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s