Lasagne tuorepastasta

lasagne

Lasagnea voi helposti valmistaa kaikenlaisista valmisateriapakkauksista vain jauhlelihaa ja nestettä lisäämällä. Astetta enemmän vaivaa nähdään valmistamalla kastikkeet itse ja käyttämällä kuivapastalevyjä. Kolmannessa versiossa kuivapastan tilalla voisi käyttää joko kaupasta ostettavia tuorepastalevyjä tai jopa valmistaa pastalevyt itse. Pastan itse tekeminen ei ole vaikeaa ja ilman pastakonetta taikinan voi kaulia ohueksi ihan perinteistä kaulinta käyttäen.

Kokeilin pastan valmistusta itse Jamie Oliverin ohjetta mukaellen ja sehän onnistui ihan kiitettävästi. Koska en omista pastakonetta, raskain homma oli taikinan kaulitseminen. Siitäkin selvittiin hienosti painavan marmorikaulimen avulla. On muuten aivan loistava väline, koska siihen ei taikina tartu samalla tavalla kiinni kuin puiseen kaulimeen.

Taikinaan tarvitset:
8 1/2 dl vehnäjauhoja (tavallisia, durumvehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja)
5 kananmunaa

Taikinan voi valmistaa nopeasti monitoimikoneessa. Mittaa kaikki ainekset sekoituskulhoon ja käynnistä kone. Anna koneen käydä kunnes taikina murustuu ja lopulta muodostaa ison pallon. Ota taikina kulhosta ja vaivaa sitä käsin muutaman minuutin ajan kunnes siitä tulee kimmoisaa ja pehmeää. Laita taikina muovikelmuun käärittynä jääkaappiin lepämään noin tunnin ajaksi.

pastataikina

Jaa taikina osiin ja kauli jauhotetulla työpöydällä 2-3 mm ohuiksi levyiksi. Leikkaa levystä joko ohuita nauhoja tai haluamasi kokoisia paloja lasagnelevyjä varten.

itsetehty_tuorepasta

LASAGNE

PIKAOHJE
Ruskista sipulit ja 500g jauhelihaa, lisää 1 tlk tomaattimurskaa, 2 dl vettä. Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla, oreganolla ja basilikalla. Valmista valkokastike sulattamalla 50g margariinia, lisää joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja, 5 dl kevytmaitoa ja 75g juustoraastetta, mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Kokoa lasagne laittamalla jauhelihastiketta, lasagnelevyjä ja valkokastiketta vuorotellen vuokaan, päällimmäiseksi juustoraastetta. Paista 200C n. 45 min.

VALMISTELUAIKA
30 min.

KOKONAISAIKA
1 h 15 min.

6 annosta

400 – 500 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl ruokaöljyä
500 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
mustapippuria myllystä
50 g margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kevytmaitoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
150 g vahvaa juustoraastetta
Puoli annosta yllä mainittua pastataikinaa

Valmista pasta yllä olevan ohjeen mukaan. Kuori sipulit ja hienonna silpuksi. Kuullota sipuleita ruokaöljyssä paistinpannulla ja lisää jauheliha. Mausta ruskistettu jauheliha suolalla ja mustapippurilla. Lisää tomaattimurska, vesi, sokeri ja loput mausteet. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.

Sulata margariini paksupohjaisessa kattilassa ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kypsennä jauhoja hetki, mutta älä ruskista. Lisää kattilaan maitoa pienissä erissä, koko ajan sekoittaen jotta kastikkeesta tulee tasaista. Lisää lopuksi suola, muskottipähkinä ja 100 g juustoraasteesta. Anna juuston sulaa ja kastikkeen saeta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

lasagnen_kasaus

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka margariinilla tai ruokaöljyllä. Laita vuoan pohjalle kauhallinen jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevy ja lopuksi kauhallinen valkokastiketta. Jatka näin kunnes vuoka on täynnä. Viimeiseksi valkokastiketta ja sen päälle vielä loput juustoraasteesta. Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia tai kunnes nesteet ovat imeytyneet ja pinta kauniin ruskea. Anna lasagnen vetäytyä foliolla peitettynä hetki ennen tarjoilua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s