Uunissa paahdettuja juureksia ja kalaa

Yksi ruokaohjelmien suosikeistani on Sikke – Ruokaa Rakkaudella. Usein ohjelmassa valmistetaan sellaisia ruokia joita haluaisin kokeilla. Viimeksi näin jakson, jossa valmistettiin uunissa punajuuria ja kalaa. Kun kuulin, että mökkijärvestä oli verkkoihin tarttunut hauki ja siika, ehdotin että niistä kokattaisiin jotain samantyylistä. Laitoimme siis syysloman kunniaksi paahdettuja juureksia kera tuoreiden kalojen. Tässä reseptissä voi kyllä käyttää muitakin kalalajeja ja juureksia.

Juureksia ja hauki sekä siika menossa uuniin paistumaan
Juureksia ja hauki sekä siika menossa uuniin paistumaan

4-6 annosta

5 porkkanaa
2 pientä lanttua
10 cm pätkä retikkaa
6 keskikokoista punajuurta
6 perunaa
1 isohko siika (perattuna)
1 keskikokoinen hauki (perattuna)
2-3 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl margariinia tai voita
2 dl valkoviiniä tai 1 dl valkoviinietikkaa + 1 dl vettä
timjamia
yrttisuolaa
mustapippuria
puntti tuoretta tilliä
2 rkl sitruunamehua

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pese perunat hyvin ja leikkaa ne pituussuuntaan neljään osaan. Kuori juurekset ja pilko kaikki suunnilleen samankokoisiksi paloiksi noin 3×3 cm. Laita iso paistinpannu lämpenemään ja laita pannulle puolet öljystä ja margariinista. Kuullota puolet juureksista ja perunoista pannulla ja lisää sen jälkeen viini ja mausteet (suola, timjami ja pippuri). Paista viitisen minuuttia ja kaada sitten uunipellille. Tee samoin lopuille juureksista.

Huuhtele kalat nopeasti kylmän veden alla ja kuivaa paperilla. Jos kalat ovat tuoreita eikä niitä ole suolattu, ripottele kalan sisälle ja ulkopuolelle suolaa. Jos kalat on suolattu aiemmin, kannattaa ylimääräinen suola pyyhkiä pois. Mausta kalat sitruunamehulla ja pilko puntti tilliä täytteeksi kalojen sisälle. Laita kalat uunipellille juuresten keskellä tai päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 30-45 minuuttia. Kala on kypsää kun evät irtoavat helposti lihasta ja kasvikset taas kun haarukka uppoaa niihin kuten kypsään perunaan. Juureksi ei kannatan paistaa ylikypsiksi. Tarjoa sellaisenaan tai vaikka pilkotulla ruohosipulilla maustetun kermaviilin kera.

Siikaa, haukea ja uunijuureksia

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s