Myskikurpitsakeitto ja juustoskonssit

kurpitsakeitto

Kurpitsat ovat aina olleet minusta vain koristeeksi sopivia, ei niinkään syötäväksi kelpaavia. Kirkkaan oranssin värisiä, pyöreitä kurpitsoja onkin tullut ostettua syksyisin ja kaiverrettua niihin lasten kanssa mitä kamalampia Halloween -naamoja. Tänä syksynä olen töissä päässyt valmistamaan ja maistamaan myskikurpitsasta valmistettuja ruokia. Täytyy sanoa, että ihastuin tämän kurpitsan makuun ensimaistamisella. Miten samettisen pehmeä maku tässä kasviksessa onkaan ja kuinka halpaa ja helposti valmistuvaa ruokaa siitä saakaan aikaiseksi. Myskikurpitsan kuori on ohut ja helppo kuoria. Uunissa paahtaen maku syvenee ja sen voi nauttia sellaisenaan lisukkeena. Kypsää myskikurpitsasosetta voi käyttää leivonnaisten valmistuksessa tai jatkaa soseesta keitoksi.

Valmistin yhdestä myskikurpitsasta lempeän sosekeiton. Ohjeessa on kaksi vaihtoehtoa raaka-aineille. Toisessa on käytetty kasvipohjaisia tuotteita ja toisessa aitoa voita ja kermaa. Kummallakin versiolla tulee yhtä hyvä soppa. Lisukkeeksi leivoin juustoskonsseja ja ne ovatkin nopea tapa saada lämpimäisiä keittokulhon viereen. Kun kerran on lämmittänyt uunin ruoan valmistusta varten, kannattaa lämpö hyödyntää myös nopeiden leivonnaisten tai lisukkeiden valmistamiseen. Mikäli haluat valmistaa myös skonsseja, kannattaa taikina sekoittaa ja leivät painella pellille sillä aikaa kun kurpitsalohkot kypsyvät uunissa. Kun taas skonssit ovat uunissa, keiton voi valmistaa loppuun kattilassa. Näin kaikki tarjottavat valmistuvat samaan aikaan.

paahdettuja_myskikurpitsalohkoja

Myskikurpitsakeitto (4-5 annosta)

1 keskikokoinen myskikurpitsa
suolaa
2-3 rkl kasviöljyä TAI 50 g voita
5 dl kasvislientä
2 dl kasvipohjaista ruokakermaa TAI kuohukermaa

Leikkaa myskikurpitsa keskeltä poikki ja leikkaa myös kanta pois. Kuori kurpitsa joko veitsellä tai kuorimaveitsellä. Kuori ei ole kovin paksu. Halkaise kurpitsanpalaset ja kaavi siemenet lusikalla pois siemenkodasta. Kuutio kurpitsa ja levitä kuutiot pellille leivinpaperin päälle. Ripottele kurpitsakuutioiden päälle suolaa ja öljyä, sekoita hieman jotta öljy leviää kaikkien palojen päälle. Vaihtoehtoisesti voit leikata voista pieniä nokareita ja ripotella ne suolalla maustettujen kurpitsakuutioiden sekaan. Paista kurpitsaa 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kuutiot ovat pehmenneet.

Valmista kasvisliemi esimerkiksi kasvisliemikuutiosta tai voit käyttää myös valmista kaupasta ostettavaa kasvislientä tai fondia. Kaada kypsät kurpitsakuutiot kattilaan öljyn tai sulaneen voin kera. Lisää päälle 5 dl kasvislientä. Soseuta varovasti sauvasekoittimella. Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja kuumenna. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.

juustoskonsseja_myskikurpitsakeittoa

Juustoskonssit (8 palasta)

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl juustoraastetta, esimerkiksi emmental tai parmesan
50 g margariinia tai voita
2 dl maitoa

Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste keskenään. Nypi hieman pehmeä margariini joukkoon niin, että taikinasta tulee murumaista. Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on tarttuvaa ja sen käsittelyssä tarvitaan jauhoja. Nosta taikinasta kaksi kekoa pellille leivinpaperin päälle. Taputtele keot jauhotetuin käsin pyöreiksi noin 0,5 cm korkuisiksi lätyiksi. Jaa lätyt taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Skonsseja ei tarvitse kohottaa vaan ne voidaan paistaa heti 200 asteessa 10 minuuttia. Tarjoa juustoskonssit lämpiminä suoraan uunista. Leivinjauheella leivotun leivän maku muuttuu vanhetessaan ja siihen tulee helposti leivinjauheen makua. Kannattaa siis leipoa kerralla vain samana päivänä tarjottava määrä skonsseja.

juustoskonsseja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s