Täydellinen maa-artisokkakeitto

kurkkukuutiot ja maa-artisokkakeitto

Tätä keittoa ei voi kuvailla millään muulla adjektiivilla. Se on niin täydellisen makuista. Eikä se edes ole vaikea valmistaa, siis kun on löytänyt sen oikean reseptin millä soppa onnistuu. Yritin valmistaa maa-artisokkakeittoa viimeksi viisi vuotta sitten. Siitä sopasta voi lukea tästä postauksesta Maa-artisokkakeitto. Reseptiä suosittelen kokeilemaan vain omalla vastuulla. Nyt tämän uuden reseptin myötä olen ymmärtänyt, ettei maa-artisokan omaa makua saa vaimentaa tai tuunata millään muulla raaka-aineella. Enemminkin korostaa aidolla voilla ja kermalla.

Maa-artisokat voi surutta kypsentää kuorineen kunhan pesee ne ensin huolellisesti. Tehokas sauvasekoitin, blenderi tai tehosekoitin soseuttaa uunissa kypsyneet mukulat vaivatta. Keitto valmistuu kokonaisuudessaan noin puolessa tunnissa. Keiton lisukkeeksi sopivat erityisen hyvin etikkaliemessä marinoidut tuorekurkkukuutiot, jotka tuovat keittoon hieman hapokkuuttaa. Ne ovat helppo valmistaa ja lyhytkin marinointi antaa kurkulle kivan raikkaan maun.

1-2-3-liemessä marinoidut tuorekurkkukuutiot

1 osa etikkaa
2 osaa sokeria
3 osaa vettä
tuorekurkkua

Kuori 0,5 kurkku ja halkaise pituussuuntaan neljään osaan. Kuutioi kurkku pieniksi palasiksi ja laita pieneen astiaan johon mahtuu vielä liemi päälle. Valmista liemi sekoittamalla 0,5 dl etikkaa, 1 dl sokeria ja 1,5 dl vettä kattilassa, kiehauta liemi, anna hieman jäähtyä ja kaada kurkkukuutioiden päälle niin, että kaikki kuutiot ovat liemen alla. Laita astiaan kansi tai peitä tuorekelmulla liemen pintaa myöden. Laita kylmään odottamaan keiton valmistumista.

pilkottua maa-artisokkaa

Maa-artisokkasosekeitto

1 kg maa-artisokkaa
100 g voita
suolaa
2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
n. 5 dl kasvislientä

Pese maa-artisokat huolellisesti juuriharjaa apuna käyttäen ja paloittele muutamaan osaan. Laita palat uunivuokaan, ripottele päälle suolaa ja pieniä voinokareita. Paahda uunissa 175 astetta noin 15 minuuttia tai kunnes artisokat ovat pehmenneet. Kaada maa-artisokkapalaset ja voi vuoasta tehosekoittimeen tai blenderiin. Lisää joukkoon kerma ja maito, aja koneella sileäksi soseeksi. Kaada sose kattilaan ja lisää kasvislientä niin paljon, että sose muuttuu sopivan paksuiseksi keitoksi. Kuumenna keitto ja lisää tarvittaessa suolaa. Kermalla tai maidolla voi myös ohentaa keittoa, jos se tuntuu liian paksulta. Kaada keitto lautaselle ja laita päälle reilu ruokalusikallinen kurkkukuutioita.

maa-artisokkakeitto ja kurkkukuutiot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s