Raparperikeikauskakku


Moni kakku päältä kaunis, sanoo suomalainen sananlasku. Joskus tämä pitää myös paikkansa. Kauniita kermaluomuoksia ihastellessa vesi herahtaa kielelle, mutta todellisuus saattaakin olla jotain ihan muuta kakkua maistaessa. No, tämä kakku ei ehkä ole kaunis, mutta sisus sitäkin maukkaampi.

Nimensä mukaisesti tähän kakkuun laitetaan päälliset vuoan pohjalle ja taikina päälle. Paistamisen jälkeen kakku kumotaan tarjoilulautaselle ja samalla kaikki päällisen mehukkuus kostuttaa kakun pohjan. Jos raparperia ei ole saatavilla kovin paljoa, sen voi hyvin korvata raikkaalla omenalla. Määrät eivät siis ole kovin tarkkoja, kunhan vuoka täyttyy puolilleen raparperista tai omenalohkoista, se riittää.

25-30 cm halkaisijaltaan oleva korkeareunainen kakkuvuoka

50 g margariinia
1 dl fariinisokeria
5 dl – 1 l kuorittuja ja pilkottuja raparperinvarsia
1 – 2 hapanta omenaa
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Mittaa kakkuvuokaan 50 g margariinia ja fariinisokeri. Laita vuoka uuniin, jossa ainekset saavat sulaa uunin lämmetessä. Kuori raparperi ja omena, viipaloi ja lohko sopivan pieniksi paloiksi. Kun margariini ja fariinisokeri ovat sulaneet, kaada raparperin ja omenan palaset vuokaan sulan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

raparperikakku_fariinisokerilla

pilkottua_raparperia_kakkuun

Pilko loppu margariini vuokaan ja kaada sokeri päälle, vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää taikinan joukkoon. Lusikoi taikina nokareiksi vuokaan raparperien ja omenoiden päälle. Levitä taikina tasaisesti koko vuoan alueelle. Taikina on melko tiukkaa ja hankalaa levittää, mutta lopputuloksen ei tarvitse olla hieno.

keikauskakku_raparperi
Paista kakkua uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Anna kakun hieman jäähtyä ennen kumoamista tarjoilulautaselle. Tarjoa raparperikeikauskakku vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera. Tämä kakku myös paranee vanhetessaan eli sen voi siis leipoa vaikka päivää ennen tarjoamista.

keikauskakku_raparperista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s