Ruisleipäset

Ruisleipäset
Vastaleivotun leivän tuoksua ei voita kyllä mikään! Kesälomalle lähtiessäni päätin ottaa kaikki puolillaan olevat jauhopussit mukaani ja saada ne leipomalla tyhjiksi. Mökkiolosuhteissa leipominen voi joskus olla jopa kauppaan menemistä helpompaa, jos ei tarvitse viettää puolikasta päivää autossa kauppareissun takia.

Nämä ruisleipäset leivoin kokeilumielessä ja tulos yllätti leipojan. Muuntelin hieman grahamsämpylöiden ohjetta tarjolla olevien ainesten mukaan.

n. 20 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
4 dl ruisjauhoja
7 dl graham- eli täysjyvävehnäjauhoja
½ dl ruokaöljyä

Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja ruisjauhot kahdessa erässä. Lisää grahamjauhot kolmessa erässä ja lopuksi ruokaöljy. Taikina jää tahmeaksi ja on tarkoitus nostella lusikoin pellille. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Nostele kohonneesta taikinasta kahdella lusikalla taikinakasoja pellille. Ripottele päälle hieman grahamjauhoja ja tasoittele kasat pyoreiksi. Anna leipästen kohota hyvin liinan alla peitettyinä. Voitele kohonneiden leipästen pinta kevyesti vedellä ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Ruisleipäset korissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s