Kaalikääryleet

kaalikaaryleet
Esikoisemme on jo useamman kerran pyytänyt ruoaksi kaalikääryleitä, joka on yksi hänen lempiruokalajeistaan. Itsekin niitä välillä kaipaan lautaselle ja ostankin kaupasta valmiina. Koskaan en ole niitä aiemmin itse valmistanut, mutta nyt päätin kokeilla. Muukin perhe pitää paljon kaalilaatikosta, joten ajattelin kääryleiden olevan yhtä helppoa tarjottavaa. Kaalinpää oli odottanut jääkaapissa jo jonkin aikaa laatikkoon pääsyä. Aineksista puuttui vain täytteeseen tuleva liha. Tarkoituksenani oli ostaa lampaan jauhelihaa, mutta sitä ei tällä kertaa kaupasta löytynyt. Hyllystä valikoitui sen sijaan mukaan karitsanjauheliha.

Kaalikääryleiden ainekset ovat periaatteessa samat kuin kaalilaatikossakin, jonka reseptin löydät täältä. Työvaiheet ovat melko yksinkertaisia, mutta vievät hieman kauemman aikaa. Kokonaisen kaalin keittäminen vaatii kokilta täyden huomion, joten muuta hommaa ei kannata samaan aikaan suorittaa. Keitettyjä kaalinlehtiä on helppo käsitellä, eivätkä ne esimerkiksi hajoa kovin helposti kääryleitä taitellessa.

Tästä ohjeesta tulee noin 20-25 kaalikäärylettä. Kasvisversion näistä saisi helposti lisäämällä täytteeseen tulevan kaalin osuutta tai sekoittamalla joukkoon muuta juuresraastetta.

PIKAOHJE

Keitä valkokaali suolatussa vedessä. Irroita kaalinlehtiä keittämisen aikana. Keitä riisi ja sekoita kaalin, 500 g jauhelihan, 1 sipulin, suolan ja pippurin kanssa täytteeksi. Lisää 2-3 rkl täytettä kaalinlehdelle ja taittele kääryleeksi. Lado kääryleet uunivuokaan, lisää päälle 1 l kasvislientä ja paista 200C 10 min. Valele siirapilla ja margariinilla, paista vielä 150C 1,5 h.

OSTOSLISTA

kaalikaaryleiden ainekset

VALMISTELUAIKA
45 – 60 min.

KOKONAISAIKA
2 – 2,5 h

20-25 kpl kaalikääryleitä

1 kerä/valkokaali
vettä, suolaa
1 sipuli
0,5 rkl ruokaöljyä
1 dl puuroriisiä
500 g lampaan, karitsan tai naudan paistijauhelihaa
5 dl kaalia hienonnettuna
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 tl mustapippuria
ripaus valkopippuria
1 l kasvislientä liemikuutiosta
3/4 dl siirappia
2 rkl juoksevaa margariinia tai nokareita

Koverra kaalista kova kanta pois. Keitä kaali kokonaisena suolalla maustetussa vedessä. Varmista että kattila on riittävän iso. Irrottele haarukan ja veitsen avulla uloimpia lehtiä kaalin kypsymisen aikana. Leikkaa kaalin paksut lehtiruodit veitsellä ohuemmiksi. Valuta ja hienonna kaalin pienet sisälehdet täytettä varten. Levitä isot, kokonaiset lehdet (20-25 kpl) työlaudalle. Säästä keitinvesi.

kaalin keittaminen

Keitä riisi kaalin keitinvedessä kypsäksi. Huuhdo ja valuta riisi. Kuori ja hienonna sipuli, kuullota tilakssa öljyä. Yhdistä sipuli, riisi, raaka jauheliha, hienonnettu kaali ja mausteet. Sekoita huolella. Nostele täytettä kaalinlehdille n. 3 rkl / lehti. Kääri paketeiksi niin että sauma jää kääryleen alapuolelle. Nosta kääryleet sopivan kokoiseen voideltuun uunivuokaan vierekkäin.

kaalikaaryleen valmistus

Valmista lihaliemi: ota 1 litra keitinlientä ja liuota siihen 1 liemikuutio. Kaada liemi uunivuokaan kääryleiden päälle. Paista kääryleitä 250 asteessa uunin alaosassa noin 10 minuuttia. Lisää sitten kääryleille siirappia ja juoksevaa margariinia tai margariinilastuja. Kypsennä 150 asteessa vielä 1,5 tuntia. Valele kääryleitä liemellä paiston aikana.

Tarjoa kääryleet keitettyjen perunoiden tai porkkana-perunamuusin sekä puolukkasurvoksen kanssa. Käytä pannulle jäänyttä lientä kastikkeena.

kaalikaaryleet_puolukkasurvos_porkkana_perunapyre

Porkkana-perunamuusi

6-8 jauhoista perunaa
4-5 porkkanaa
vettä
1 rkl voita/margariinia
suolaa
keitinlientä/maitoa

Kuori ja lohko perunat sekä porkkanat. Laita veteen kiehumaan. Kun lohkot ovat kypsiä, kaada melkein kaikki vesi pois ja soseuta palaset tasaiseksi. Lisää 1 rkl voita/margariinia sekä mausteeksi ripaus suolaa. Tarvittaessa löysennä muusia keitinliemellä tai maidolla.

Puolukkasurvos

puolukkasurvos

1 pss pakastepuolukoita
2-3 rkl sokeria

Sulata jäisiä puolukoita hieman mikrossa. Lisää joukkoon sokeri ja survo marjat esimerkiksi haarukalla rikki. Sekoita ja tarkista makeus. Lisää tarvittaessa sokeria.

Loppukaneettina voin todeta, että sydäntäni lämminti kun perheemme jokaisen ruokailijan lautanen tyhjeni viimeistä murua myöten ja esikoinenkin totesi kääryleiden olleen hyviä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s