Pähkinäinen päärynäpiparipiiras

Joulunajan leivonnaisiin löytyy yleensä joka vuosi joku uusi resepti. Perinteistä on mukavaa pitää kiinni suolaisella puolella, joten makeissa herkuissa voi sitten olla vähän kokeilevampi. Tästä piiraasta saattaa hyvinkin tulla meidän perheen uusi perinneruoka. Lapsetkin pitivät piirakan piparisesta mausta, sen verta nopeaan vati tyhjeni jopa murusista.

Omena ja päärynä ovat perinteisiä joulunajan hedelmiä kaupoissa. Niiden yhdistäminen rapeaan pipariin ja pähkinöihin luo jälkiruoan, jolla saa taltutettua pahemmankin makeannälän.

Pähkinäinen päärynäpiparipiiras

400-500 g paketti valmista piparitaikinaa
n. 1 dl vehnäjauhoja
3 päärynää
150 g paistonkestävää omena-kanelimarmeladia
3 rkl voita
sokeria
1 dl rouhittuja macadamia- tai muita pähkinöitä
1 kananmuna
1 rkl tomusokeria

Sulata piparitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Leikkaa taikina kahtia ja kaulitse palat jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi noin 20 x 30 cm paloiksi. Nosta levyt leivinpaperin päälle uunipellille.

Pese päärynät ja leikkaa pituussuuntaan viipaleiksi. Lämmitä marmeladia hetki mikrossa niin siitä tulee hieman juoksevampaa. Levitä marmeladia muutama lusikallinen piparilevyjen keskelle ja lado päälle päärynäviipaleet niin, että reunoille jään noin 3-4 cm tyhjää. Levitä loput marmeladista päärynöiden päälle. Nostele päälle pieniä nokareita voita ja ripottele sokeria.

Riko kananmuna kuppiin ja vatkaa rakenne rikki. Voitele piirakan reunat kananmunalla ja käännä reunat piirakan päälle. Voitele myös takinan päällysreunat munalla. Rouhi veitsellä pähkinät pienemmiksi ja ripottele piiraan päälle. Paista piirasta 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä ja viimeistele ripottelemalla päälle hieman tomusokeria.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s