Vispipuuro

Ihana retroherkku vispipuuro on säilyttänyt suosionsa suomalaisten ruokapöydissä jo vuosikymmenien ajan. Monella siitä on lapsuusajan muistoja, jotka herättävät aikuisiällä kokeilemaan itse vispipuuron valmistusta. Mielikuva puurosta on kuohkean ilmava, makea mutta kuitenkin sopivan kirpeä. Paras vispipuuro tulee siis kirpeistä marjoista tai vaikkapa raparperista tai happamista omenoista. Perinteisesti vispipuuroon laitetaan mannaryynejä, mutta sen voi hyvin tehdä myös riisijauhosta, jolloin siitä saa gluteenittoman. Kun haluaa oikein herkutella, voi vispipuuron keittää kaakaojauheella ja vaniljasokerilla maustettuun veteen tai maitoon. Suklaapuuro taltuttaa nopeasti makeanhimon.

vispipuuro_vadelmista

[ingredients title=”Vispipuuro (myös gluteenitonkin vaihtoehto)”]

  • 1 l vettä
  • 200 g marjoja (punaisia viinimarjoja, puolukoita, vadelmia, raparperin tai omenanpalasia)
  • 2 dl sokeria
  • 1,5 dl mannasuurimoita tai gluteenittomia karkeita riisijauhoja

[/ingredients]

marjavispipuuro

Mittaa vesi ja marjat tai hedelmät kattilaan. Omenat ja raparperi kannattaa kuoria ja pilkkoa pienemmiksi paloiksi. Keitä kunnes marjat tai hedelmät ovat pehmenneet. Mikäli käytät ulkomaisia vadelmia, keitä niitä ainakin pari minuuttia. Jos haluat kuoret pois keitoksesta, kaada seos siivilän läpi toiseen astiaa. Painele vielä marjoista mehut irti siivilän läpi ja kaada sitten seos takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja kiehauta. Lisää mannasuurimot tai riisijauho ripotellen ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Puuro jää hieman löysäksi, mutta jähmettyy jäähtyessään. Jäähdytä puuro kattilassa tai siirtämällä se toiseen astiaan. Kun puuro on kylmää, vispaa yleiskoneessa suurella teholla kuohkeaksi. Tässä vaiheessa maltti on valttia eli anna puuron vispautua rauhassa ja pitkään. Tarjoa puuro maidon tai vispatun kermavaahdon kanssa.

vispipuuro_suklainen

Suklaapuuro

Valmistetaan samoin kuin tavallinen vispipuuro, mutta nesteenä voi käyttää myös maitoa tai osan maitoa osan vettä. Marjojen tilalle laitetaan 2 rkl makeuttamatonta oikeaa kaakaojauhetta. Sokerin voi lisätä samaan aikaan kaakaon kanssa. Kun puuro on kypsää, sen voi maustaa vielä teelusikallisella vaniljasokeria.

vispipuuroja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s