Coq au vin

Tämä resepti on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa blogissani, Reseptikirjassani syyskuussa 2009.

Klassinen, alkujaan ranskalainen ruoka coq au vin valmistuu nykyään helpoiten kanan tai broilerin rintapaloista ja koivista. Nimensä mukaisesti ruoan valmistuksessa käytetään paljon punaviiniä sekä sen lisäksi sieniä ja pekonia. Mausteena on usein laakerinlehti, timjami ja persilja.

Ranskalaiset ovat valmistaneet tätä ennen vanhaan melko rustiikkina pidettyä ruokaa jo monta vuosisataa, myös valkoviinissä valmistetulle kanalle löytyy samantyylisiä reseptejä. Suuren yleisön eli amerikkalaisten tietoisuuteen reseptin toi amerikkalainen Julia Child, joka esitteli ruoan läpimurtokirjassaan Mastering of the Art of French Cooking (suom. Ranskalaisen keittotaidon salaisuus). Tämä resepti löytyi Tammen uudesta keittokirjasta.

Coq au vin - kanaa punaviinikastikkeessa

1,2 kg broilerin rinta- ja/tai koipipaloja
3 rkl öljyä
100 g pekonia
12 pikkusipulia tai 1 iso sipuli
100 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl voita
1/2 pulloa punaviiniä
2 dl vettä
1 kana- tai lihaliemikuutio
1 laakerinlehti
ripaus suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl timjamia
2 rkl tomaattipyrettä
1/2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1/2 ruukullista silputtua persiljaa

Ruskista broileripalat öljyssä muutamassa erässä paistinpannulla. Siirrä ne isoon pataan tai laakeaan kattilaan. Huuhdo paistinpannu välillä viinillä, jotta kaikki maut pannusta irtoavat mukaan ja kaada viini broileripalojen päälle.

Viipaloi pekoni, ruskista pannulla ilman öljyä ja lisää pataan. Kuori ja pilko sipulit pieniksi palasiksi. Ruskista sipulit pekonin rasvassa. Lisää sipulit, vesi, loput viinistä, liemikuutio ja mausteet pataan. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 45-60 minuuttia.

Putsaa ja viipaloi herkkusienet, ruskista ne voissa paistinpannulla. Lisää herkkusienet miltei valmiiseen ruokaan. Kun broileripalat ovat kypsiä, nosta ne liemestä hetkeksi erilliseen astiaan tai lautaselle. Lisää kysennysliemeen tomaattipyre ja suurusta liemi vesitilkkaan sekoitetuilla maissitärkkelysjauhoilla. Kypsennä pari minuuttia, tarkista maku ja laita sitten broilerinpalat takaisin pataan. Ripottele pinnalle silputtua persiljaa.

Tarjoa coq au vin keitetyn riisin ja vihreän salaatin kera. Kokeile eri riisilaatuja, esimerkiksi basmatiriisi sopii tarjottavaksi tämän ruoan kanssa todella hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s