Pikkelöity raparperi

raparperia

Raparperi on ehdottomasti yksi kevään maukkaimista vihanneksista. Raparperista käytetään ravinnoksi vain varret, koska lehdet sisältävät myrkyllistä oksaalihappoa. Varret ovat mehukkaita ja erittäin happamia johtuen niiden sisältämästä omenahaposta. Raparperi soveltuu parhaiten makeisiin piirakoihin, keittoihin ja hilloihin. Mielestäni paras raparperipiirakka on raparperikeikauskakku, jonka resepti löytyy täältä blogista.

raparperin_pikkelöinti

Hillon voi keittää hillosokerin kanssa samalla tavalla kuin muistakin marjoista tai hedelmistä. Tätä omenasoseen ohjetta voi käyttää raparperihillon valmistukseen. Hilloresepti löytyy myös hillosokeripaketin kyljestä. Hillon voi maustaa vaniljasokerilla ja sekaan voi laittaa muita marjoja, esimerkiksi raparperi ja mansikka sopivat hyvin yhteen.

viipaloitu_raparperi

Suolaisen ruoan kanssa sopii pikkelöity raparperi. Pikkeliliemi on erittäin helppo valmistaa. Yksinkertaisimmillaan 1-2-3-liemeen laitetaan 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Ainekset laitetaan kattilaan ja kiehautetaan, jotta sokeri sulaa nesteen joukkoon. Liemen voi jäähdyttää tai käyttää lämpimänä erilaisten kasvisten tai juuresten pikkelöintiin. Liemen voi myös maustaa tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä ja mausteilla.

raparperia_purkissa

Valmistin pikkelöityä raparperia pesemällä raparperinvarret ja poistamalla niistä kuivat päät. leikkasin raparperinvarret pituussuuntaan kahteen tai neljään osaan riippuen varren paksuudesta. Pilkoin varret vielä noin 5 sentin pituisiksi pätkiksi, jotta ne mahtuisivat pieniin säilöntäpurkkeihin. Raparperinvarret voi jättää myös pidemmiksi pätkiksi. Purkkien tulee olla puhtaita.

rosmariiniraparperia

Toiseen purkkiin laitoin perusliemen ilman mausteita ja toiseen pienen oksan tuoretta rosmariinia. Pikkelöintilientä kaadetaan raparperinpalojen päälle niin että ne peittyvät, miellään koko purkki piripintaan. Sitten vain kansi tiukasti kiinni ja purkit kylmään jääkaappiin. Raparperin pikkelöintiin riittää noin vuorokausi, jonka jälkeen se on pehmennyt ja valmis tarjottavaksi. Kokeile pikkelöityä raparperia grillatun lihan lisukkeena tai mehevän juustosalaatin joukossa.

raparperia_pikkelöidään

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s