Ruishampurilaiset – aidolla cheddarilla ja puolukkahillolla

Ruishampurilaiset cheddarjuustolla

Lähiruoka ja luomu 2015 messuilta kotiin tuodut herkut kiusaavat selvästi meidän perheen pienempiä ja isompia ruokailijoita, varsinkin kun äiti kieltää niihin vielä koskemasta. Pieniä maistiaisia tietysti jaettiin heti messujen jälkeen, mutta muuten pussien nyörejä on availtu valikoidusti. Tavoitteeni on ollut löytää kaikille tuliaisille sopivat kohteet resepteissä ja tämä näyttää kestävän muista liian kauan. Nopeana iltaruokana päätin nyt tehdä hamppareita kaapeista löytyvistä raaka-aineista. Tästä syntyi ruishampurilaisia sipulin, suolakurkkujen ja aidon Jukolan juuston cheddar-viipaleiden kera. Ketsuppi oli loppu, joten kastikkeeksi käytettiin sipaus majoneesia ja Orastavan Auringon violetista porkkanasta ja puolukasta tehtyä hilloa. Lopputuloksena tosi-suomalainen herkkuhamppari ilman lisä- ja säilöntäaineita sisältäviä sooseja. Tämä kokeilu mielestäni osoittaa hyvin sen, kuinka helposti sitä sortuu lähtemään kauppaan ostamaan niitä ”oikeita” raaka-aineita vaikka kaapit olisivat täynnä vaikka minkälaisia aineksia. Reseptejä ei koskaan kannata hylätä vain sen takia, että ruoan valmistus edellyttäisi kaupassa käyntiä vaan kääntää katse ruokakaappeihin ja tutkia millä tuotteella voisi korvata minkäkin aineksen.

Jauhelipihvit, 10-12 kpl

700 g naudanjauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1,5 dl vettä
2 rkl soijaa
1 kananmuna
mustapippuri
ruokaöljuä

Sekoita kulhossa korppujauhot, vesi, soija, kananmuna ja mustapippuri. Anna turvota muutama minutti. Sekoita joukkoon jauheliha ja vaivaa seoksesta taikina. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin isoja pullia, litistä ja paista paistinpannulla kohtuullisella lämmöllä kypsiksi.

Lisukkeet

Ruispaloja, Reissumiestä tai muuta ruisleipää
majoneesia
aurinkokuivattuja tomaattiviipaleita
1 sipuli, kelta- tai punasipuli
suolakurkkuviipaleita
cheddarjuustoviipaleita, esim Jukolan Aito Cheddar-juustoa
Orastava Aurinko Porkkana-puolukkahilloa (tai muuta vastaavaa punaistahilloa kunhan ei mansikkaa)

Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi, pilko myös tarvittaessa suolakurkut ja cheddarjuutso. Paahda ruisleivät paahtimessa. Sipaise pohjalle majoneesia ja laita sen päälle aurinkokuivattuja tomaattiviipaleita ja sipulirenkaita. Asettele leivän päälle lämmin jauhelihapihvi ja cheddarjuustoviipaleet sekä suolakurkut. Levitä lopuksi hampparin päälle hilloa iso lusikallinen ja laita kansi kiinni.

Ruishampurilainen

Porkkanaranskalaiset

Perinteisten perunaranskalaisten sijaan valmistin uunissa porkkanaraskalaisia. Eli kuori ja pilko porkkanat pitkiksi tikuiksi. 1-2 porkkanaa per ruokailija pitäisi olla sopiva määrä. Pirskota porkkanatikkujen päälle hieman ruokaöljyä ja laita tikut uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia, älä ylikypsennä etteivät tikut mene nahkeiksi. Ripottele porkkanatikkujen päälle halutessasi hieman suolaa.

Ruishampurilainen ja porkkanaranskalaiset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s