hernekeitto_laskiaispulla

Laskiaisen hernerokka ja mansikkapullat

Kasvisruoat, Keitot, Makeat leivonnaiset

Tässä muistin virkistykseksi perinteisen hernerokan ja tietysti laskiaispullien ohje, joka on julkaistu blogissa vuonna 2014. Kelit ainakin ovat kohdillaan vuoden 2018 laskiaisen viettoon!

hernekeitto_laskiaispulla

Tänä vuonna talvi ei koskaan oikein tullut, ei ainakaan Etelä-Suomeen. Laskiaismäestä lapset voivat vain haaveilla ja koulun perinteisessä laskiaisriehassa ohjelmanumerona on kuulemma luvassa pihasählyä ja zumbaa koulun kentällä! Vaikka tänä laskiaisena perinteiset ulkoaktiviteetit jäävätkin vähemmälle, ei pidä unohtaa laskiaisen muita perinteitä kuten hernekeittoa ja kermaisia laskiaispullia.

Suomessa laskiaista on vietetty sekä talonpoikastyön että kirkon juhlana. Ennen vanhaa naiset lopettelivat laskiaisen aikoihin pellavien ja villojen muokkaamisen sekä niiden kehräämisen langoiksi. Kirkollisessa juhlassa taas laskiainen aloitti kevätpaaston, joka loppui pääsiäiseen. Koska paaston aikana oli pitäydyttävä liharuoista, syötiin laskiaisena tukevaa ja rasvaista liharuokaa. Perinteisiä laskiaisruokia olivat siten liharokka, joka oli tehty herneistä ja rukiinjyvistä, höystettynä siansorkalla sekä tietysti kermatäytteiset laskiaispullat. Joko mantelimassalla tai hillolla täytettyjen pullien resepti oli alkujaan ruotsalainen ja se rantautui Suomeen jo 1800-luvulla.

Hernekeittoa on valmistettu Suomessa siis pitkään, eikä sovi unohtaa perinteikästä Jalostajan hernekeittoa, jota on Turun tehtaalla valmistettu jo vuodesta 1952 saakka. Tämän suomalaisten suosikkiherkun voi helposti tuunata lämmittäessä erilaisilla mausteilla kuten meirami, rosmariini tai basilika. Loraus kermaa tekee keitosta vieläkin pehmeämmän makuisen. Jos haluaa keitellä rokkansa itse, sekin onnistuu todella yksinkertaisella ohjeella. Aikaa keiton valmistumiseen menee, sillä kuivatut herneet, joista keitto valmistetaan, pitää ensin liottaa ja vasta sen jälkeen haudutella valmiiksi keitoksi.

Tässä ohje perinteisen hernekeiton valmistukseen. Hieman tuunausta oli tässäkin harrastettava ja sen vuoksi meidän keiton päälle ripoteltiinkin lopuksi savustettua poronliharouhetta. Se sopi todella hyvin pelkistä kasviksista keitetyn hernekeiton lisukkeeksi. Jälkiruoaksi kahvin kanssa tarjottiin tietysti laskiaispullia, mansikkahillolla ja mansikkakermavaahdolla täyttettyinä.

HERNEKEITTO

PIKAOHJE
Liota 500 g kuivattuja herneitä 10 h. Mittaa kattilaan vesi, herneet, sipuli, porkkana, palsternakka, selleri ja lanttu. Mausta lihafondilla ja keitä hauduttaen 1,5 h miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi liha sekä meirami, mustapippuri ja sinappi, keitä vielä 30 min.

VALMISTELUAIKA
10 h liotus + 15 min.

KOKONAISAIKA
10 h liotus + 2 h

500 g kuivattuja (luomu)herneitä
2-3 l vettä
lihafondia pakkauksen ohjeen mukainen määrä suhteessa nesteen määrään
1 sipuli
2 porkkanaa
pala palsternakkaa, selleriä ja lanttua
(400 g kypsää palvilihaa)
2 tl meiramia
poron kylmäsavurouhetta (esimerkiksi Lapin lihan Kotasavu)

hernekeiton_ainekset

Puhdista ja huuhtele kuivatut herneet. Liota herneitä runsaassa vedessä noin 10 tuntia huoneenlämmössä. Kaada vesi pois ja siirrä herneet isoon kattilaan. Lisää vesi sekä kuoritut, pilkotut porkkanat, sipuli, palsternakka, selleri ja lanttu. Mausta lihafondilla pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä miedolla lämmöllä hitaasti hauduttaen 1,5 tuntia. Lisää meirami ja halutessasi pieneksi paloiteltu palviliha. Keitä vielä noin puoli tuntia. Keiton voi tarjota sattumilla tai soseuttaa lopuksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Poron kylmäsavurouhetta voi sekoittaa lopuksi keittoon tai ripotella lautaselle annostellun keiton päälle. Kyytipojaksi tietysti maun mukaan sinappia ja pieneksi silputtua tuoretta sipulia.

hernekeitto_savupororouhe

LASKIAISPULLAT

Laskiaispullat voi valmistaa peruspullataikinasta, jonka ohje löytyy Jouluinen pullapoika artikkelista. Jätä tällöin jouluinen sahrami ja rusinat pois taikinasta. Voit koristella pullat ennen paistoa esimerkiksi sokerirakeilla tai mantelilastuilla. Lisäksi täytteeseen tarvitaan mansikka- tai vadelmahilloa ja vispikermaa.

Vaahdota jääkaappikylmä vispikerma sähkövatkaimella löysäksi vaahdoksi ja mausta halutessasi ripauksella sokeria. Leikkaa paistettuihin ja jäähtyneisiin pulliin ohut kansi terävällä veitsellä. Laita pohjan päälle lusikallinen hilloa ja sen päälle kermavaahtoa. Aseta kansi hatuksi täytteen päälle ja koristele koko komeus halutessasi vielä tomusokerilla. Säilytä täytetyt pullat jääkaapissa tarjoiluun saakka tai täytä pullat vasta juuri ennen tarjoilua.

laskiaispulla_mansikkahillo

 

Vastaa