Runebergintortut

runebergintorttu

Runebergintorttu on yksi lempi leivonnaisistani, joita ostan kaupasta ja myös leivon aina helmikuun alussa. Leivonnainen sai ihan uuden merkityksen, kun kävimme joitakin vuosia sitten perheen kanssa tutustumassa Runebergin kotiin Porvoossa. Muistan kuinka mahtava opas kertoi värikkäitä tarinoita kansallisrunoilijastamme ja hänen perheestään sekä elämästään. Runebergin vaimolla Fredrikalla oli iso vastuu koko taloudenpidosta ja hän olikin tässä työssä aivan omaa luokkaansa keittiöpuutarhoineen ja juhlajärjestelyineen. Matkamuistoksi ostin 4 kappaletta torttumuotteja joiden kääreessä oli tietysti Fredrikan oma reseptin runebergintortuista.

runebergintorttumuotit

Runebergintorttu oli alun perin porvoolaisen sokerileipurin Lars Henrik Asteniuksen luomus, joita hän oli ryhtynyt leipomaan 1840-luvun lopulla. Runebergin kerrotaan nauttineen aamukahvin jälkeen mielellään lasillisen snapsia ja voilla sivellyn korpun jolle oli siroteltu sokeria. Hän piti myös näistä paksuista sylinterimäisistä leivonnaisista, joita ryhdyttiinkin kutsumaan runebergintortuiksi juuri runoilijan mieltymyksen mukaan. Runebergin vaimo Fredrika leipoi näitä leivoksia tällä omalla reseptillään:

6 kpl torttuja

100 g voita tai margariinia
85 g hienoa sokeria
1 kananmuna
50 g hienoksi hakattua mantelia
50 g korppujauhoja
75 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa

Koristeeksi:
vadelmahilloa
tomusokeria
jokunen vesitippa tai sitruunan/appelsiininmehua

Lämmitä uuni. Voitele torttuvuoat ja aseta ne leivinpellille jossa on leivinpaperi. Hienonna manteli jota ei tarvitse kuoria. Sekoita jauho, leivinjauhe ja kardemumma. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää kananmuna ja sekoita. Lisää manteli, korppujauho ja jauhoseos vuorotellen kerman kanssa. Taikina on melko tanakkaa. Täytä vuoat noin ¾ ja paista ne 225 asteessa noin 20–25 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä.

Leikkaa mahdollinen ylipursunut osa pois, jos haluat voit kostuttaa punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella (2-3 rkl/torttu). Aseta nokare vadelmahilloa tortun päälle ja valuta teelusikalla hillon ympärille sokerivesikuorrutusta. Kuorrutukseen käytetään 5-6 rkl tomusokeria sekoitettuna muutamalla tipalla vettä/mehua, joka sekoitetaan sitkeäksi massaksi.

Vanhasta reseptikirjastani löytyi melko samanlainen runebergintorttujen ohje, mutta se on varioitu fariinisokerilla ja piparkakuilla. Tällä reseptillä syntyy myös todella maukkaat tortut. Tortut voi leipoa helposti esimerkiksi muffinssipeltiin.

6 kpl torttuja

150g margariinia
1dl sokeria
1dl fariinisokeria
2 munaa
1 1/2dl vehnäjauhoja
1dl kuorettomia manteleita jauhettuna
1 1/2dl piparpakkumuruja tai korppujauhoja
1 1/2tl leivinjauhetta
1dl kevytkermaa tai maitoa

Kostutusliemi
1/2dl rommia tai punssia
1/2dl vettä
2rkl fariinisokeria

Koristeeksi
vadelmamarmeladia
sokerikuorrutetta

Voitele ja korppujauhota 6 uuninkestävää kahvikuppia (á 1½ dl) tai muffinssipelti. Vaahdota pehmeä margariini, sokeri ja fariinisokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää seokseen. Lisää kerma nopeasti sekoittaen. Nostele torttutaikinaa kuppeihin. Aseta kahvikupit uunipellille ja kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20–25 minuuttia. Mittaa kostutusliemen aineet kattilaan ja kuumenna. Lusikoi hieman jäähtyneiden torttujen pinnalle lientä. Anna torttujen mehevöityä kupissa muutaman tunnin. Kumoa torttukupit tarjolle. Koristele vadelma-marmeladinokareella ja pursota sokerikuorrutetta sen ympärille.

runebergintortut

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s