Jouluinen pullapoika

Sahramipullaa

Aiemmin tällä viikolla annoin perheliikuntaa tarjoavalle Himpuloille vinkkejä kiireiseen arkeen sopivien helppojen ja nopeiden keittoreseptien muodossa. Tällä viikolla suuntaamme katseen jo lähellä olevaan jouluun ja leivomme pullaa, tietenkin lasten kanssa. Mikään ei voitakaan vastaleivotun pullan tuoksua ja makua. Jouluna pullaan leivotaan sahramia ja rusinoita. Lapset voivat omien kykyjensä mukaan auttaa taikinan teossa, vaivaamisessa tai valmiiden pullien koristelussa ja voitelussa.

Meidän perheessä vietetään loppuvuodesta paljon syntymäpäiväjuhlia, joten syytä leivontaan on usein. Tällä kertaa tein lasten kanssa ison pullataikinan ja siitä riittikin moneen. Osasta taikinaa leivottiin sahramipullaa, osasta omenakanelikierteitä ja lopusta lapset tekivät itse somia pullapoikia. Koristeina käytettiin Sun Maid California Organic Raisins luomurusinoita.

Pullapoikien_leivontaa

0,5 l maitoa tai vettä
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
(1 annospussi sahramia)
(2 dl rusinoita)
2 pss kuivahiivaa
15 dl vehnäjauhoja
150 g leivontamargariina
1 kananmuna voiteluun

Lämmitä maito tai vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42C) ja lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna sekä halutessasi sahrami ja rusinat. Sekoita jotta sokeri sulaa nesteeseen. Sekoita kuivahiiva kahteen desilitraan vehnäjauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää lähes kaikki jauhot erissä taikinaan ja sekoita aina välissä tasaiseksi. Sulata leivontamargariini mikrossa tai kattilassa ja lisää taikinaa. Lisää viimeiseksi loput jauhoista. Laita liina taikinakulhon päälle ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia.

Leivo taikinasta pullia, pitkoja tai vaikka rusinoin koristeltuja pullapoikia. Anna pullien kohota uudestaa leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä noin 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla pikkupullia 225 asteessa 10-15 minuuttia ja pitkoja 200 asteessa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa kylmän maidon tai vaikka jouluisen glögin kanssa.

Omenakanelikierteet

Omenakanelikierre

1/2 annosta pullataikinaa (sahramilla tai ilman)
400 g (noin 4 dl) paistonkestävää omenamarmeladia
1 dl fariinisokeria
kanelia
1 kananmuna voiteluun
muffinssivuokia
tomusokeria koristeluun

Valmista pullataikina yllä olevan ohjeen mukaan. Kauli kohonnut taikina jauhotetun leivonta-alustan tai levinpaperin päällä noin 30 x 40 cm suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levyn päälle omenamarmeladi ja ripottele sen päälle fariinisokeria ja kanelia. Rullaa levy leveästä reunasta pitkäksi rullaksi. Leikkaa veitsellä rullasta noin 1 – 1 1/2 cm:n levyisiä paloja. Nosta palat leikkuupinta ylöspäin muffinssivuokiin ja anna kohota peitettynä 20 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Ripottele jäähtyneiden omenakanelipullien päälle halutessasi tomusokeria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s