Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Laatikkoruoat, Liharuoat

Syksyn yksi parhaista kasviksia sisältävistä ruoista on mielestäni kaalilaatikko. Tämä ohje on Tammen uudesta keittokirjasta. Kirja on mitä mainioin opus kun hakee perusruokien ohjeita. Saimme sen mieheni kanssa tuparilahjaksi yli kymmenen vuotta sitten mieheni tädiltä, jolla on usean kymmenen vuoden kokemus ruoanlaitosta oman juhlapalvelun myötä. Täti taisi todella tietää mikä on hyvä keittokirja, sillä kaivelen sieltä erittäin usein suosikkiruokien reseptejä.

Kaalilaatikko
Kaalilaatikko

1 1/2 dl riisiä
6 dl vettä ja 1 tl suolaa
noin 1kg kaalia
1 sipuli
2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
3 rkl siirappia
Suolaa
Mustapippuria
1 rkl margariinia voiteluun
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää riisi sekä suola. Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan 10-20 minuuttia. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi ja kaali hieman isommiksi kuutioiksi. Itse tykkään tehdä paloista aina vähän isompia. Laita isoon pataan tai esimerkiksi wokkipannuun öljyä lämpenemään ja ruskista siinä sipuli ja jauheliha. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon kaali, sekoita ja anna pehmentyä. Mausta haudutuksen aikana suolalla, pippurilla ja siirapilla. Keitä haudutuksen aikana erillisessä kattilassa 5 dl vettä ja murenna joukkoon 1 kasvisliemikuutio. Kun kaali on sopivan pehmeää, eli siinä on vielä purutuntumaa, lisää seokseen keitetty riisi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Voitele iso uunivuoka margariinilla ja kaada seos uunivuokaan. Kaada lopuksi päälle kasvisliemi. Kypsennä laatikkoa uunissa 175 asteessa noin 1 tunti. Tarjoa puolukkasurvoksen ja etikka punajuurien tai kurkkujen kera.

Valokuva on valitettavasti otettu hieman kiireessä, eikä siis kovin edustava, sillä lapset odottivat jo nälkäisinä pöydässä :).

 

One Comment

  1. Pingback: Kaalikääryleet | Kattilalaakso Ruokablogi

Vastaa