Omenalimppu

Omenasato oli tänä vuonna hyvä ja saimme lahjaksi paljon eri lajin omenoita. Kaikkea ei ehditty syödä, eikä piirakoiksi leipoa joten lopuista omenoista keitin ison kattilallisen omenasosetta. Resepti löytyy täältä. Sosetta jaettiin lähisukulaisille ja pakastettiin, hyvä niin sillä nyt sille olikin käyttöä. Olen jo muutamana jouluna leiponut omenalimppua johon saa kulumaan isommankin purkin omenasosetta. Jos pidät makeasta limpusta, pidät varmasti myös tästä leivästä, jossa on hieno omenainen maku. Reseptin olen löytänyt mahtavasta Perinnemakuja maakunnista kirjasta.

Jouluinen omenalimppu

6 limppua
(Reseptin voi myös puolittaa)

5 dl piimää
7 1/2 dl omenasosetta
2 dl siirappia
75 g hiivaa
1 rkl suolaa
15 dl ruisjauhoja
13 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen omenasose, siirappi, suola ja nestetilkkaan lietetty hiiva. Vatkaa liemeen ruisjauhot ja alusta taikina hiivaleipäjauhoilla kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi.

Leivo puolesta taikinasta kolme pyöreää limppua ja pane ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan puoleksi tunniksi. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Pistele kohonneet limput haarukalla ja paista uunissa noin tunti. Leivo toinen puoli taikinaa vasta kun ensimmäiset limput ovat paistuneet noin puoli tuntia. Voitele kypsät limput lämpiminä siirappivedellä, jossa on 1/2 dl vettä ja 1 rkl siirappia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s