Vappumunkit

munkit

Kukapa ei pitäisi pullan leipomisesta ja siitähän munkkien valmistamisessakin on loppujen lopuksi kyse. Munkit ja donitsit paistetaan perinteisesti kuumassa öljyssä ja moni karttaa tätä hommaa sen käryisyyden tai vaikeuden takia. Munkeista saa kuitenkin hyviä myös uunissa paistamalla. Testasin munkkien valmistusta kolmella tapaa, uunissa pellillä, uunissa donitsivuoassa ja öljyssä paistamalla. Perheraadin kommentit olivat yksimielisiä. Kaikilla tavoilla tuli yhtä hyviä munkkeja!

Vapuksi ja jopa vappuna ehtii oikein hyvin paistaa munkkeja. Helpoin ja nopein tapa on ostaa kaupasta valmis pullataikina (löytyy pakasteista) ja paistaa munkit joko uunissa tai öljyssä.

munkkirinkilä

Taikina

1/2 l maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 kananmuna
n. 12 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita tai margariinia

Lisäksi 100-200g voita sulatettuna ja hienoa sokeria

Valmista ensin perinteinen pullataikina ja kohota se hyvin. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää tuorehiiva maidon joukkoon. Lisää nesteeseen myös suola, sokeri ja kananmuna. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se 1 dl vehnäjauhoja joukkoon ja sitten vasta nesteeseen. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja lopuksi sulatettu voi tai margariini. Vaivaa taikinaa kunnes se lähtee hieman irtoamaan kulhon reunoista mutta on vielä pehmeää. Nostata taikina peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi noin puolisen tuntia.

Leivo taikinasta sopiva määrä pyöreitä pullia. Pullan keskelle voi venyttää sormella reiän, jolloin siitä tulee munkkirinkilän muotoinen. Laita munkkirinkilät pellille kohoamaan uudestaan. Paista kohonneet munkit pellillä 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin. Aivan yhtä tummiksi niitä ei kannata paistaa kuin öljyssä paistettaessa. Muuten munkeista tulee kuivia ja kovia. Pyörittele kypsät munkit voisulassa ja sen jälkeen hienossa sokerissa.

donitsimunkit

Osan taikinasta paistoin donitsivuoassa uunissa (225 astetta ja 10 minuuttia). Voitelin vuoan öljyllä ennen taikinan laittoa siihen. Paiston jälkeen nämäkin munkit sipaistiin voisulalla ja päälle ripoteltiin sokeria.

Kolmas tapa oli sitten se perinteinen. Kattilaan kaadetaan 1 l ruokaöljyä (rypsi- tai auringonkukkaöljyä). Ota viereen varoiksi myös iso kansi. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Digitaalinen mittari on tässä hyvä apuväline. Laita muutama munkki kerrallaan öljyyn ja anna paistua öljyssä kunnes munkki on väriltään ruskea. Käännä varovasti ja paista myös toinen puoli. Nosta kypsä munkki reikäkauhalla ylös öljystä talouspaperilla peitetyn lautasen päälle. Kierittele munkki sokerissa heti kun siihen voi koskea.

pikkumunkit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s