Näkkileipä

peltinäkkileipä

Rouskuvaa näkkäriä on tullut syötyä ainakin kouluaikoina todella paljon ja nytkin ostan sitä välillä kotiin. Se ei ehkä ole leivonnassa noussut yhtä suosituksi kuin muut leipä- ja sämpyläreseptit, varsinkin kun nykyään saatavilla on paljon trendikkäitä siemennäkkäri-ohjeita.

Tämä resepti on perinteinen hämäläinen näkkileipä ja olen saanut sen muutama vuosi sitten mökkikunnassani Asikkalassa sijaitsevasta Vääksyn myllystä. Paikka on ihanan autenttinen ja jauhaa monia eri tuotteita paikallisten viljelijöiden kasvattamista viljoista. Juttua Asikkalan pientuottajista ja Vääksyn myllystä löytyy tästä jutusta Lähiruokaa Asikkalasta .

Aikaa leipomiseen kannattaa varata parisen tuntia, sillä taikina pitää vaivata kunnolla ja kohottaa pariinkin otteeseen. Leivoin näkkäriä yhdessä pienen koululaisen kanssa ja odotteluaikana, kun taikina kohosi tai paistui uunissa, pelattiin lautapelejä. Lapsen ennakkoasenne leipää kohden oli aluksi hieman tympeä. ”Miksi me tehdään näkkäriä kotona? Saadaan sitä joka päivä koulussa…” Maistiaisten jälkeen ääni kellossa muuttui. ”Tämä on parasta leipää, ei edes maistu näkkäriltä.” Noh, tuleehan siihen maitoa ja voita eli lopputulos ei voi olla kuin hyvää!

Näkkileipää

2 uunipellillistä

8 dl vehnäjauhoja
4 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 dl maitoa
100 g voita tai leivontamargariinia

Sulata voi tai margariini. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, lisää sulatettu voi maidon joukkoon. Sekoita osa vehnäjauhoista, kaurahiutaleet, kuivahiiva ja suola keskenään. Vaivaamiseen kannattaa käyttää yleiskonetta ja sen taikinakoukkua. Kaada maito-voiseos koneen kulhoon ja lisää päälle jauho-kaurahiutaleseos, aja koneella sekaisin ja lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia rauhallisella nopeudella, jotta ainekset sekoittuvat. Sen jälkeen nosta nopeus suurimmalle ja anna koneen vaivata taikinaa vähintään 10 minuuttia. Nostata taikinaa liinan alla 20 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse vehnäjauhojen avulla kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kohota levyjä 30 minuuttia. Pistele levyihin haarukalla reikiä ja jaa taikinapyörällä/pitsaleikkurilla/veitsellä ruuduiksi ennen paistamista. Paista näkkileipiä 250 C asteessa noin 15 minuuttia kauniin ruskeiksi.

Anna näkkileivän jäähtyä kunnolla, taittele palaset irti levystä ja nauti. Näkkileipä säilyy parhaiten paperipussissa huoneenlämmössä.

Näkkileipä pussissa

Vastaa