Stevia – luontainen ja kalorinton makeutusaine

Stevia-makeutusaine on luontainen ja kaloriton makeutusaine, joka on jopa 300 kertaa makeampaa kuin tavallinen ruokosokeri. Kiinnostus tätä tuotetta kohtaan on kasvanut nimenomaan sen luonnollisuuden ja vähäenergisyyden vuoksi. Stevia on tullut nopeasti Suomen elintarvikemarkkinoille ja kuluttajien tietoisuuteen. Stevia hyväksyttiin EU:n tasolla vuonna 2011 käytettäväksi elintarvikkeiden makeuttajana ja sitä löytyykin mukavasti kaupoista niin sokerihyllystä kuin erilaisten ruokien ja juomien aineosalistoilta.

Steviaa saadaan stevia rebaudiana -nimisen kasvin lehdistä valmistamalla stevioglykosodia, jota käytetään sitten makeutusaineena. Kasvi kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa, mistä alkuperäiskansat löysivät sen jo satoja vuosia sitten. Nykyään sitä viljellään sekä Etelä-Amerikassa että Aasiassa ja Lähi-Idän maissa.

Stevia-jauhe on stevia rebaudiana -nimisen kasvin lehdistä valmistettu luontainen ja kaloriton makeuttaja, jota kutsutaan stevioglykosidiksi. Makeuttaja on erittäin makeaa ja maultaan tavanomaisista makeutusaineista poikkeava. Liikaa käytettynä jälkimaku on hieman pistävä. Tämä on asettanut haasteita elintarviketeollisuudelle tuotteen käytössä. EU on myös antanut stevialle tarkat käyttömäärät joten sitä käytetään usein yhdessä muiden makeutusaineiden kanssa.

Maailmalla tätä tuotetta on käytetty makeuttajana jo vuosia. Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet steviaa ruoanlaitossa jo satoja vuosia sitten. Japanissa makeuttajaa on käytetty jo 70-luvulta lähtien. Yhdysvalloissa, Australiassa ja Sveitsissä stevioglykosideja on käytetty laajalti elintarviketeollisuudessa vuodesta 2008 ja sen käyttö lisääntyy koko ajan.

Juomien makeuttajaksi stevia sopii hyvin ja erikseen myytävänä jauheena sitä voi käyttää sokerin tapaan ruoanlaitossa tai leivonnassa myös kotona. Stevioglykosodi luokitellaan lisäaineeksi vaikkakin se on täysin luonnonmukainen aine ja sillä on myös E-koodi E960. Muita luonnosta saatavia lisäaineita ovat esimerkiksi ksylitoli E967 ja rypäleväri E163.

Stevioglykosidit on todettu Euroopan elintarviketurvallisuusviraston selvityksissä turvallisiksi. Suurimmaksi sallituksi käyttömääräksi on määritetty 4mg/kehon painokilo/pv. Käytännössä tätä arvoa on vaikea ylittää sillä tuotetta käytetään hyvin vähän sen makeuden ja kevyen painon vuoksi. Tutkimukset viittaavat alustavasti stevian myönteisistä vaikutuksista verenpaineeseen ja painonhallinnan kannalta tuote on tietenkin merkittävä. Stevioglykosidit ovat myös hammasystävällisiä toisin kuin tavallinen sokeri, eikä tuotteeseen liity laksatiivisia vaikutuksia.

Lisätietoja steviasta löydät näiltä sivuilta:

Steviatietokanta
Steviainfo

Jos haluat itse kokeilla steviaa makeuttajana ruoanlaitossa ja leivonnassa tuotteita on monia joista valita. Kokeilun voi aloittaa vaikka Dansukkerin SteviaSokerilla (koostumus sisältää puolet tavallista sokeria ja puolet stevioglykosideja). Tässä listaa valmistajista, joiden tuotteita löytyy jo hyvin eri ruokakaupoista:

Canderel
Hermesetas
Dansukker

Itse olen käyttänyt steviaa makeutusaineena jo yli puolisen vuotta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, erittäin terveellinen ja riittoisa makeutusaine. Blogin reseptissä Mansikka-banaanirahka on käytetty makeuttajana steviaa.

2 replies

  1. Miten SteviaSokerissa voisi olla puolet sokeria ja puolet stevioglykosideja? Sehän olisi älyttömän makeaa. DanSuckerin mukaan gramma eli tuhat milligrammaa SteviaSokeria sisältää 4,5 miiligrammaa stevioglykosideja eli 45 kymmenestuhannesosagrammaa, jos oikein laskin.

  2. Hei! Kiitos tarkkaavaisuudesta ja kommentistasi! Olet täysin oikeassa. Kirjoittajalla mennyt asiat sekaisin. Ajatuksena luultavasti ollut se, että 1 dl Dansukkerin SteviaSokeria makeuttaa yhtä paljon kuin 1 dl tavallista sokeria, mutta painaa vain puolet tästä ja sisältää näin ollen vain puolet tavallisen sokerin kaloreista. Tuote painaa vähemmän kuin tavallinen sokeri, koska sen koostumus on irtonaista, hienojakoista ja kevyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s