Lihaton lokakuu

Tuore liha

Lihaton lokakuu teema pompsahtelee jatkuvasti esiin eri yhteyksistä netin ruokasivuilla vieraillessani. Päätin selvittää hieman taustoja tästä teemasta ja eipä ollut suuri yllätys kun että jutun takana ovat Madventuresin kaverit ja Ylen Docventures ohjelma.

Lihaton lokakuu sai alkunsa kun Docventuresin ohjelmassa studiovieras Leo Stranius (ympäristöasiantuntija (HM), Luonto-Liiton toiminnanjohtaja (hoitovapaalla) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, vihr.) haastoi toimittaja Riku Rantalan kuukaudeksi lihattomalle ruokavaliolle. Rantala lupautui haasteeseen ja laajensi haastetta perustamalla Facebook -yhteisön, jossa ihmiset voivat osallistua haasteeseen jakamalla kokemuksia ja vaikka reseptejä.

Lokakuun puoliväliin mennessä haasteeseen aikoo osallistua yli 30 000 ihmistä. Facebook -yhteisö on täynnä kommentteja puolesta ja vastaan, reseptejä, kokemuksia ja kyselyitä asiasta. Sivut löytyvät täältä.

Yhteisön sivuilla kerrotaan mm. että suomailaiset syövät keskimäärin 78 kiloa lihaa vuodessa ja että kaiken sen lihan tuotantoon käytetään 550 000 litraa vettä. Jos siis ihminen välttää lihan syömistä kuukauden, sillä säästyy 6,5 kiloa lihaa ja 45 000 litraa vettä. Lähteitä näille luvuille ei mainita. Myös syöpäjärjestöillä on  oma terveydellinen näkemyksensä lihan syömiseen, eikä lihan pitkäaikaisella, liiallisella käytöllä voi olla ainakaan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Lihatiedotuksen sivuilla kerrotaan, että Suomessa lihantuotantoon käytetään lähinnä nautoja, sikoja ja siipikarjaa sekä jonkin verran lampaita ja poroja. Vuonna 2011 Suomessa tuotettiin lihaa yhteensä noin 387,3 miljoonaa kiloa (sianliha 201,8 miljoona kiloa, naudanliha 82,6 miljoonaa kiloa, siipikarjanliha 101.5 miljoonaa ja lampaanliha 0,9 miljoonaa kiloa). Lähteenä on Suomen Gallup Elintarviketieto 2012.

Ammattiainekerho AKVA on yhdessä TKK:n Vesi ja kehitys -tutkimusryhmän kanssa toteuttanut Vesijalanjälki -sivuston, josta löytyy paljon tietoa veden kulutuksesta myös lihantuotannossa. Sivuilla voi laskea oman vedenkäyttömäärän erilaisilla laskureilla ja vertailla kuinka paljon piilovettä eri tuotteiden valmistuksessa on käytetty. Omilla kulutusvalinnoillaan ihminen voi siis vaikuttaa kuinka paljon piilovettä käyttää ja mihin vesijalanjälki kohdistuu.

Minua tässä Lihaton lokakuu -teemassa mietityttää lähinnä tuo veden kulutus, ei niinkään itse lihan välttäminen. Itse olen kaikkiruokainen, joten lihasta en haluaisi luopua, mutta veden kulutuksen vähentämiseen voisin osallistua. Kasvisruoka on myös mielestäni hyvää ja voin nauttia siitä viikoittain.

Itse siis kannan korteni kekoon tähän kampanjaan blogini kasvisruokaresepteillä, jotka löytyvät alla olevasta listasta klikkaamalla:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s