Kvinoa – proteiinipitoinen ja gluteeniton vaihtoehto

Quinoa

Keitetty kvinoa

Kvinoa, toiselta nimeltään kinoa tai quinoa, on Etelä-Amerikasta peräisin oleva erittäin ravinteikas kasvi, joka sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja juuri oikeassa suhteessa. Välttämätön aminohappo on sellainen, jota ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan vaan se on saatava ravinnosta. Kvinoassa on myös paljon kivennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja fosforia. Kvinoa on luontaisesti gluteeniton eli sopii keliaakikoille ja sisältää lähes yhtä paljon kuitua kuin perunakin. Karppaajat ovat löytäneet kvinoan sen korkea proteiinipitoisuuden vuoksi, joka on lähes puolet enemmän kuin esimerkiksi riisissä tai perunassa. Kasvi ei ole heinäkasvi vaikka sitä käytetään viljojen tapaan, vaan kuuluu savikoiden sukuun ja sen tunnettuja sukulaisia ovat punajuuri ja pinaatti.

Ravintoarvoja per 100 g keitetty tuote
Kvinoa Riisi Peruna
Vettä 71 g 68,6 g 77,8 g
Proteiineja 4,4 g 2,38 g 2,86 g
Rasvaa 1,92 g 0,21 g 0,10 g
Hiilihydraatteja 21,3 g 28,59 g 17,21 g
Kuituja 2,8 g 0,3 g 3,3 g
Fosforia 152 mg 37 mg 54 mg
Rautaa 1,48 mg 1,49 mg 6,07 mg
Lähde http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvinoa

Kvinoaa myydään lähes kaikissa ruokakaupoissa ja luotaistuotekaupoissa. Valmistus on yksinkertaista ja pakkauksesta löytyy ohjeet. Ennen keittämistä kvinoa on syystä huuhdella huolellisesti esimerkiksi tiheän siivilän läpi kunnes huuhteluvesi on aivan kirkasta. Tämä toimenpide poistaa siemenen pinnalta kitkerän makuisen sapoiinin. Sapoiinilla kasvi suojelee siemeniään esimerkiksi linnuilta. Kvinoa laitetaan huuhtelun jälkeen kiehuvaan veteen, lisätään hieman suolaa ja keitetään, kuten riisi, miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Valmiin kvinoan voi käyttää lisukkeena riisin, pastan tai perunan tilalla tai vaikka lisätä salaattiin couscousin tapaan.

Itse pidän kvinoasta salaattiin sekoitettuna. Täältä löydät kaksi kvinoa reseptiäni Kvinoa-papusalaatti ja Kvinoa-tonnikalasalaatti.

Mikäli kiinnostuit aiheesta löydät lisätietoja kvinoasta esimerkiksi näistä linkeistä:

1 reply

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s