GMO-vapaa ruoka

Maissia ja rapsia

Maissia ja rapsia

GMO-vapaasta ruoasta kuulee ja voi lukea eri medioista aina vähän väliä. GMO tarkoittaa geenimuunneltua organismia (eliötä, kasvia tai eläintä) jonka perimää on geneettisesti muunneltu. Tämä ei siis ole kasvien perinteistä jalostamista. Geenimuunnelluissa elintarvikkeista puhutaan kun tuotteessa tai sen valmistuksessa on käytetty tällaista muunneltua organismia. Yleisimpiä GMO tuotteita ovat kasvit kuten maissi, soija ja rapsi. Näitä tuotteita viljellää yli 20 maassa, suurimpana tuottajamaana Yhdysvallat.

TAVOITTEET JA HYÖTY
Geenimuuntelun tavoitteena on yleisesti organismin omien ominaisuuksien parantaminen tai uusien ominaisuuksien lisääminen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kasvien parempaa sään vaihteluiden sietoa ja vastustuskykyä tuholaisia tai torjunta-aineita vastaan. Eliöiden proteiinintuotantoa voidaan myös muokata ihmiselle suotuisaan suuntaan, jolloin ne tuottavat jotakin yksittäistä ainetta ihmisten tarpeeseen. Tästä esimerkkinä ovat lääkeproteiinit ja terveyttä edistävän aineen lisääminen elintarvikkeeseen (ts. terveysvaikutteiset elintarvikkeet).

Hyötyinä voidaan yleisesti pitää kasvien satojen paranemista ja torjunta-aineiden käytön vähenemistä. Tämä taas vähentää energiankulutusta ja eroosiota, koska polttoainetta käytetään vähemmän ja peltojan kynnetään kevyemmin. Lisäksi vähäisen kyntämisen seurauksena maahaan sitoutuu enemmän hiiltä, mikä puolestaan vähentää hiilidioksidipäästöjä, joita syntyy kun hiiltä vapautuu maasta ilmakehään.

HAITAT
Kasvien geenimanipulaatio saattaa kuitenkin synnyttää superrikkaruohoja, jotka leviävät ilman että sitä pystytään estämään. Tilanne syntyy kun geenimanipuloidun kasvin perimää siirtyy pölytyksessä luonnonvaraisiin rikkakasveihin. Myös muuntogeenisestä kasvista voi tulla superrikkakasvi. Jos eri rikkakasvimyrkyille vastustuskykyiset kasvit risteytyvät, tuloksena on torjunta-aineille vastustuskykyinen kasvi joka voi levitä hallitsemattomasti. Tuholaismyrkkyjä vastaan muunnellut kasvit voivat saada aikaan sen, että myös tuholaiset tulevat myrkylle vastustuskykyisiksi ja myrkyt eivät enään suojele kasvia. Koska kasvien pölyttämistä ei pystytä rajaamaan, voivat geenimanipoloidut kasvit risteytyä esimerkiksi luomuviljeltyjen kasvien kanssa jolloin menetetään luomun hyödyt.

GMO SUOMESSA
Suomessa geenimuunneltuja kasveja käytetään eniten gm-rehun muodossa. Osa maahantuodusta soijasta on geenimuunneltua ja tätä käytetään eläinten rehun valmistuksessa. Lainsäädäntö ei vaadi merkintää gm-rehun käytöstä eläintuotteiden pakkauksissa. Tutkimukset ovat osoittaneet että ainakin osa gm-rehun muuntogeeneistä siirtyy lihaan. Kasviperäisistä tuotteista ei Suomessa juurikaan löydy geenimuunneltuja ainesosia. Satunnaislöytöjä on kuitenkin ollut. Jos tuotteen valmistuksessa on käytetty muuntogeenisiä kasveja tai niistä valmistettuja ainesosia yli 0,9 %, siitä on laitettava merkintä tuotteen pakkaukseen. Gm-mikrobeilla tuotetuissa tuotteissa taas ei ole jäljellä geenimuunneltua aineita, eikä niitä ole päästetty laboratorion ulkopuolelle. Näin ollen vitamiini- ja lääkevalmisteista sekä makeutusaineista moni on valmistettu gm-mikrobeiden avulla. Näiden tuotteiden lisäksi puuvillan viljelyssä käytetään geenimuuntelua. Valmiisiin tuotteisiin ei tarvitse merkitä puuvillan alkuperää, joten sen jäljittäminen on vaikeaa varsinkin kun tuotanto tapahtuu kauko-idässä.

TURVALLISUUS
Geenimuuntelua on tutkittu jonkin verran, mutta tutkimukset ovat olleet kustannussyistä niin lyhyitä ettei geenimuunnellun ruoan pitkäaikaisvaikutuksia tai sen aiheuttamia haittoja ole voitu todeta. Todellinen riski on se, että muuntelemalla esimerkiksi kasvien geenejä niissä voi syntyä uusia yhdisteitä, jotka saattavat olla ihmisen terveydelle vaarallisia. Myös kasvien ravintosisältö voi muuttua. Rehusta peräisin olevien geenimuunneltujen aineiden jäämiä on todettu löytyvän eläimen lihasta ja esimerkiksi lehmän maidosta kun lehmää on ruokittu GMO-rehulla. Tutkimustietoa on siis vasta vähän vaikka tuotteita jalostetaan jatkuvasti lisää. Tämä on siis selvä riski joka tulee tiedostaa.

SUOMALAISET ELINTARVIKETUOTTAJAT
Suomalaisista elintarviketuottajista Kivikylän, Pajuniemen ja Perniön lihan sopimustuottajat eivät käytä geenimuunneltua rehua. Tapolan sianlihasta valmistetut raakalihavalmisteet ovat gm-vapaita ja Saarioisen broilerituotteissa ei ole käytetty gm-rehua. Snellmanilla taas sian- ja naudanliha ovat gmo-vapaita, mutta broilerituotteet eivät. Atria, HK, Järvisuomen Portti ja Pouttu ovat epävarmo tapauksia ja heidän lihatuotteensa saattavat sisältää gm-rehulla kasvatettuja eläimiä. Ongelmallista asiasta tekee se, että gm-rehun käyttöä ei tarvitse lain mukaan merkitä liha- tai kananmunatuotteisiin. Maitotuottajat Valio, Satamaito, Arla Ingman ja Maitokolmio eivät ruoki lypsykarjaa gm-rehulla Suomessa tai Ruotsissa. Mutta Arla Ingmannin Tanskasta tulevissa juustoissa voi taustalla olla gm-rehua. Osa elintarviketuottajista on lähtenyt vapaaehtoisesti merkitsemään pakkauksiin jos tuote on gmo-vapaata. Tämä on heille myös markkinoinnillinen keino kovassa kilpailussa.

Suomeen tuodaan paljon soijaa rehun valmistusta varten. Osa tästä soijasta on geenimuunneltua. Tämä soija on muunneltu kestämään rikkaruohojen torjunta-aineita. Suomen Rehu ja Rehu-Raisio ovat ilmoittaneet, että he käyttävät geenimuunneltua soijaa sioille ja siipikarjalle tarkoitetuissa rehuissaan. Gm-rehua syötetään myös munakanaloissa ja turkiseläimille. Kala- tai porotaloudessa käytetään puolestaan gmo-vapaata rehua.

Lähikaupastamme löysin Saarioisten GMO-vapaata Jyväbroilerin miedosti suolattua ohut fileetä ja valmistin sen kasvisten kera. Resepti löytyy täältä Jyväbroileria ja kasviswokkia.

Tämän artikkelin tiedot on koottu seuraavista lähteistä, joihin tutustumalla saat lisää tietoa geenimanipulaatiosta ja sen käytöstä ei tarkoituksissa:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s