Manteli-aprikoositorttu

Makeat leivonnaiset

Manteli-aprikoositorttu

Annoksia

10

Valmistusaika

45

minuuttia

Haluan toivottaa hyvää Naistenpäivää tällä ihanan keveällä manteli-aprikoositortulla, joka on myös gluteeniton ja laktoositon. Täytteenä käytin aprikoosihilloa, mutta sen voi korvata millä vain hillolla, marmeladilla tai vaikkapa säilykehedelmillä. Ne kannattaa aina valuttaa hyvin liemestään, jotta täytteestä ei tule liian valuvaa. Rouhittu suklaa sopii myös hillon lisäksi täytteeseen, jolloin siihen tulee hieman erilaista suutuntumaa. Muutama ruokalusikallinen ajaa asiansa mainiosti.AINEKSET

 • 4 kananmunanvalkuaista

 • 1 tl sitruunamehua

 • 1 dl sokeria

 • 1,5 dl mantelijauhoa

 • 2 tl perunajauhoja

 • 2 dl laktoositonta vispikermaa

 • 1 dl laktoositonta maitorahkaa

 • 1 dl hilloa tai marmeladia oman mielen mukaan

Ohje

 • Vatkaa yleiskoneella huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset ja sitruunamehu kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri parissa erässä joukkoon. Lisää lopuksi 1 dl mantelijauhoa ja perunajauhot taikinaan, mutta älä enää vaivaa taikinaa kovasti.
 • Levitä taikina nuolijaa apuna käyttäen uunipellille leivinpaperin päälle noin 20×35 kokoiselle alalle. Vaihtoehtoisesti voit laittaa taikinan pursotinpussiin, leikata pussin päähän noin sentin levyisen aukon ja pursottaa taikinasta sentin paksuisia raitoja vieriviereen leivinpaperin päälle saman kokoisen alan. Pursottamalla kakkuviipaleisiin tulee kauniit raidat. Mutta tämä ei siis vaikuta makuun. Ripottele loput 0,5 dl mantelijauhoa taikinan päälle. Paista kakkulevyä 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kakun pinta on saanut kauniin vaaleanruskean värin.
 • Kumoa kakkulevy toisen leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Vispaa tällä aikaa kermavaahto kovaksi vaahdoksi, lisää sen joukkoon rahka ja haluamasi hillo/marmeladi/valutetut säilykehedelmät ja sekoita tasaiseksi.
 • Levitä täyte kakkulevyn päälle tasaisesti. Jätä pari senttiä levyn toisesta leveästä sivusta täyttämättä. Tämä helpottaa kakun rullaamista ja täytteen pysymistä sen sisällä. Käännä levy täytteineen rullalle leveästä reunasta alkaen. Apuna kannattaa käyttää alla olevaa leivinpaperia. Kääri rulla varovasti leivinpaperin sisälle ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi. Leikkaa rullassa noin kahden sentin levyisiä viipaleita ja aseta viipaleet tarjoiluvadille.

Huom!

 • Valkuaiset vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Astian ja vispilän on myös oltava puhtaita ja kuivia. Valkuaisvaahto on sopivan kovaa kun se ei valu ulos kulhosta vaikka kulhon kääntäisi ympäri.
 • Mantelitortun täytteeksi sopivat kaikki tavallisen kääretortunkin täytteet kuten maustettu kermavaahto tai erilaiset marjoilla, säilykehedelmillä tai hillolla maustetut rahkat. Vain mielikuvitus on rajana!
Manteli_aprikoositorttu_kattilalaakso_ruokablogissa
 

Vastaa