Uusille urille – Fazer Kokki Trainee

Fazer Kokki Trainee, Ruoan tuottajia, Ruokapuhetta

 

Fazerin logo

Viime kesänä painiskelin työ- ja urahaaveideni kanssa oikein kunnolla. Tunsin olevani tienhaarassa, jossa oli tehtävä todella suuria valintoja. Mitä oikeastaan haluaisin ja voisin tehdä “isona”. Parikymmentä vuotta kytenyt haave ammattikeittiössä työskentelystä vei voiton kaupallisella alalla työskentelystä ja otin rohkeana yhteyttä Fazerille. Ajattelin, että sieltä voisi löytyä jotain, vaikka edes tiskarinhommia, onhan yritys suuri ja tarjoaa monenlaisia ravintola- sekä kahvilapalveluita.

Rohkeuteni palkittiin ja pääsin haastattelun kautta Fazer Tempoon, extratyöntekijöitä Fazerin omiin ravintoloihin välittävään yritykseen. Ensimmäinen työvuoroni oli astiahuoltajan tehtävä isossa henkilöstöravintolassa Espoossa. Töitä riitti samassa paikassa koko syksyn ja nopealla tempolla tulivat tutuiksi niin tiskihuoneen valtava tunnelitiskikone, ravintolasali nykyaikaisine kassajärjestelmineen ja kahvilapisteen hoitaminen sekä pienet ruoanvalmistustehtävät kylmän keittiön parissa. Tehtävien haltuunotossa auttoi paljon aikaisempi työkokemukseni kassa-tarjoilijana sekä juhlapalvelun työntekijänä, jossa työnjälkeen ja korkean laadun ylläpitämiseen kiinnitettiin aina erityistä huomiota.

Onnenkantamoinen osui kohdalleni syksyllä vielä toistamiseen, kun päätin hakea
mukaan Fazerin uuteen oppisopimuskoulutukseen Kokki Traineeksi ja minut otettiin mukaan noin parinkymmenen innokkaan kokkiopiskelijan ryhmään. Koska haaveeni on aina ollut saada valmistaa ruokaa ja työskennellä samalla oppien kokeneilta ammattilaisilta, tämä tilaisuus tuntui suorastaan lottovoitolta!

Fazerin vanha jäätelöpurkki

Fazer Kokki Trainee -koulutus alkoi tammikuun puolivälissä intensiivisellä kahden viikon perehdytysjaksolla. Saimme paljon tietoa mm. työturvallisuudesta ja hygieniasta, asiakaspalvelun tärkeydestä sekä pääsimme tapaamaan Fazer Culinary Teamin manageria ja Fazerin tuotekehityksessä työskentelevää Karri Käkeä sekä koko Culinary Teamiä.

Yksi ensimmäisen viikon kohokohtia oli tietenkin myös vierailu Fazer Experience Centerissä Vantaalla, jossa opas kertoi seikkaperäisesti Fazer-konsernin eri vaiheista, tuotekehityksestä ja nykyaikaisista tuotantomenetelmistä. Uusinta uutta taisivat olla kuivatut sirkat sekä sirkkarouhe. Kierros huipentui tietenkin ihanien suklaakonvehtien maisteluun ja niin meidät uudet työntekijät toivotettiin suut makeina tervetulleiksi Fazerille.Vanhoja esineitä Fazerilassa ja sirkkarouhetta

 

Jännittävin hetki minulle taisi olla se, kun vetäisin pari viikkoa sitten kokin uutuuttaan (vielä) valkoisena hohtavan takin päälleni. Toinen perehdytysviikoista kului Kokki Traineen lähiopetuksesta vastaavan Keudan opetuskeittiössä. Opettajanamme toimi, myös pitkän uran Fazerilla tehnyt Eija Lehtinen. Hänen selkeä ja kannustava opetustyylinsä antoi varmuutta keittiöharjoitteluun ja myös uskoa omiin kykyihini oppia uutta. Valmistimmekin keittiöpäivinä niin monta eri ruokaa, että pöydät suorastaan notkuivat! Odotan suuresti jatkoa näille lähiopetuspäiville, niin hauskaa ja mielenkiintoista meillä oli.

Fazer kokkiopiskelijoiden salaatteja

Salaattipäivän tuotoksina tarjottiin mm. feta-, tonnikala-, pasta-, punajuuri-, katkarapu- ja Waldorfinsalaattia.

Fazer kokkiopiskelijoiden valmistamia keittoja

Keittopäivänä valmistimme suussasulavia sosekeittoja sekä lämmittävän mausteisia ja ruokaisia peruskeittoja niin broilerista, kalasta kuin kasviksistakin.

Fazerin kokkiopiskelijoiden valmistamia laatikkoruokia

Laattikkoruokien päivä oli ehdoton suosikkini, koska silloin pääsin myös leipomaan maukkaita kaurasämpylöitä. Näitä tuli testattua myöhemmin myös kotona samalla huomaten, ettei kotikeittiön uuni ihan vastaa ammattikeittiön järeää ja monipuolista tehouunia.

Fazerin kokkiharjoittelija opetuskeittiössä

Viime viikolla alkoivat sitten ensimmäiset työssäoppimisjaksot ravintoloissa. Minulle henkilökohtaisesti laaditun opintosuunnitelman mukaan suoritan hotelli- ravintola ja cateringalan perustutkinnossa kuusi eri osa-aluetta kuudessa eri Fazer Food Servicen ravintolassa. Tämä koulutus siis eroaa hieman perinteisestä oppisopimuskoulutuksesta siten, että opetettava kokonaisuus on eroteltu selkeisiin osa-alueisiin ja jokaisen osa-alueen opetuksesta vastaa siihen parhaiten soveltuva Fazerin ravintola. Ensimmäisessä jaksossa minulla aiheena ovat majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen sekä lounasruokien valmistus. Pääsen suorittamaan tämän osuuden samaan henkilöstöravintolaan, jossa olen työskennellyt koko syksyn. Tuttu työympäristö ja henkilöstö helpottavat varmasti uuden oppimista, eikä aikaa tuhlaannu liha- tai maitokaapin saatikka kattiloiden etsimiseen.

Ensimmäinen työpäivä kokkiopiskelijana oli silti jännittävä. Mietin miten oikein osaisin olla uudessa roolissani “vanhassa” työpaikassani. Työssäoppiminen lähti kuitenkin hyvin käyntiin. Pienen kiireen ja paineen alla oli keskityttävä tarkasti työhön ja luppoaikaa ei ollut minuuttiakaan. Uppouduin uuteen rooliini niin etten vanhaa juurikaan muistellut. Tosin kerran ilmoitin asiakkaalle noutavani kokin valmistamaan hänen tilaamansa grilliruoan. Asiakkaan ilme oli kummastunut ja syystäkin, seisoinhan hänen edessään kokin vaatteet yllä! Viikkoon mahtui siis paljon pilkkomista, leikkaamista, sekoittamista ja soseuttamista. Yksittäiset työtehtävät alkoivat pikkuhiljaa muodostamaan selkeitä kokonaisuuksia ja pääsin valmistamaan tarjottavia ruokia. Viikon loppupuolella olin myös itse lopullisesti vakuuttunut uudesta uravalinnastani. Seuraavat puolitoista vuotta tulisivat olemaan todella rankkoja mutta sitäkin antoisampia! Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Lisäke naudanlihasta ja emmentaljuustosta

 

Vastaa