Maistiaisia Lähiruoka ja luomu 2015 messuilta

Tämän vuoden Kevätmessut 2015 oli todella antoisa reissu. Messukeskuksessa oli kaikkiaan viisi eri tapahtumaa; Kevät puutarha, OmaMökki, OmaKoti, Sisusta! ja Lähiruoka & luomu -messut. Torstaina ja perjantaina kisattiin myös Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan titteleistä sekä lauantaina Suomen edustajasta Bocuse d’Or kokkien maailmanmestaruuskilpailuun. Koko Messukeskus oli aivan tupaten täynnä näytteilleasettajia sekä kävijöitä. Todella paljon nähtävää siis!

Kiertelin lähinnä Lähiruoka & luomu -messuja ja kävin tietenkin katsomassa kun kokit kisasivat Vuoden Kokki -kilpailussa. Ennakkoon messuoppasta tutkimani näytteilleasettajat olivat juuri niin mielenkiintoisia kuin oletinkin ja tietysti löysin vielä paljon muita osastoja, jotka olivat erittäin herkullisia. Tässä kootusti kiertelyn tuloksia, yritysesittelyin ja kuvin. Kotiinviemisiksi sain jopa kolme kassillista erilaisia tuotteita näiltä osastoilta. Reseptejä ja tuotetestauksia ryhdyn tekemään kaikista pikku hiljaa lähiviikkojen aikana.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015

Vuoden Kokki 2015 kilpailu Messukeskuksessa

Ensimmäiseksi Messukeskukseen päästessäni kävin tietenkin katsomassa minkälainen on kokkien suomenmestaruuskilpailu. Näytöskeittiön ympärillä kävi kova kuhina ja tuli sieltä bongattua myös muutamia alan tunnettuja tv-kasvojakin. Vaikka kilpailijoilla oli varmasti kovat paineet onnistua tehtävässään täydellisesti, oli tunnelma siitä huolimatta odottava ja iloinen. Kilpailun juontajat, Risto Mikkola ja Sikke Sumari pitivät myös tunnelmaa hienosti yllä letkein kommentein ja haastatteluin.

Tässä Vuoden Kokki 2015 voittajan, Ismo Sipeläisen annokset. Hienoja kuvia annoksista ja osallistujista löytyy osoitteessa www.facebook.com/vuodenkokki.

Ismo Sipeläisen annoksia Vuoden Kokki 2015 kilpailussa

Vuoden kokkien popup-ravintola

Vuoden Kokkien popup-ravintola Kevätmessuilla 2015

Vuoden Kokkien popup-ravintola kilpailualueen vieressä juhlisti Vuoden Kokki -kilpailun 20-vuotista taivalta. Mika Palonen (Vuoden Kokki 2010) oli suunnitellut herkullisen street food menun ja juuri sopivasti lounasajan koittaessa ostin maistiaisiksi karamellisoituja possunribsejä. Herkkua oli ja tämän jälkeen jaksoikin lähteä kiertelemään varsinaisia messuosastoja.

Fruit-Factory

Fruit-Factory suklaiset hedelmät ja marjat

Fruit-Factory oli tullut messuille Virosta, joten ei ihan mennyt lähiruoan piiriin. Myynnissä oli ihanan herkullisia ja taidokkaasti tehtyjä hedelmä- ja marjavartaita, jotka oli kuorrutettu suklain ja karkein. Väriä ja näköä riitti ja näitä hauskoja ideoita voisi toteuttaa kesällä ja vaikka joissain juhlissa. Hedelmien ja marjojen dippaus suklaakastikkeeseen ei tosin ole uusi juttu, mutta varrasidea on mielestäni kiva. Kuorrutettu omena on aika mahtavan näköinen, eikö? Mitenköhän sen saa syötyä?

Decanter

Quai Sud cocktailmaustesekoitukset

Haaveilen aina uusista keittiö- ja ruoanlaittovälineistä, Riedelin laseista puhumattakaan, mutta harvoin raaskin mitään ostaa. Decanterin osaston yritin ohittaa nopeasti, siinä kuitenkaan onnistumatta. Nämä hauskat  Quai Sud cocktailmausteet olivat esillä houkuttelevasti. Käyttö on kuulemma helppoa, sekoita juomaan tarkoitetun väkevän kanssa, anna tekeytyä jonkin aikaa, siivilöi mausteet pois ja nauti! Hieman näin jälkikäteen jäi harmittamaan etten ostanut yhtään mausteseosta kokeiltavaksi. Kesällä tällainen purkki olisi kiva tuliainen vaikka mökille.

Rao Finland

Purolot espanjalaiset makkarat

Seuraavana olivatkin vuorossa espanjalaiset ilmakuivatut makkarat, tietenkin suoraan vanhasta kotikaupungistani Barcelonasta. Italiasta ja espanjasta elintarviketuontia harjoittava ja tukkukauppana toimivan Rao Finlandin tuotteita myydään lähinnä ravintoloille, mutta joitakin herkkuja on saatavilla myös Casa Italia herkkukaupasta Helsingin Bulevardilla. Mukaani ostin villisian lihasta tehtyä ilmakuivattua makkaraa, koska maun puolesta se oli täyteläisin ja voimakkain. Myös kuvassa näkyvä rosmariinilla päällystetty chorizo oli jännän makuista.

Chilikauppa.fi

Chilikaupan suklaata ja kastikkeita

Chilikaupan tulisen osaston tarjonnassa kiinnostukseni herättivät chilillä maustetut Tannisen hillot ja kastikkeet sekä chilillä maustettu suklaa. Sain maistaa Habanero maitosuklaata, joka on valmistettu Dammenbergin suklaatehtaalla ja kyllä oli potkua. Seuraavaksi suuhun laittamani Chilisalmiakki, joka näytti erehdyttävästi kuivatuilta banaanilastuilta, ei tuntunutkaan sitten enää missään. Kotiinviemiseksi kassiin sujahtivat himoitsemani Kipumäen chilillä maustettu kuningatarhillo sekä tietysti chilisuklaata.

Jukolan juusto

Jukolan juuston cheddaria ja napuja

Tämä juustonmyyjä ihastutti pienessä yksinkertaisuudessaan. Huikea tuote! Jukolan juustolla on oma maitotila, josta saaadaan kaikki cheddarin valmistuksessa käytettävä maito. Tuotannossa pyritään vaalimaan perinteistä käsityötä ja työskentelytapoja. Kermaisia makuja oli perinteinen cheddar sekä valkosipulilla maustettu cheddar. Yllätyksellinen variaatio perusmuodosta oli Herkkunapu, joko tavallisen cheddarin tai valkosipulilla maustetun cheddarin naposteluversio. Napu eli aidosta cheddarista valmistetut pienet juustonpalaset, on kuulemani mukaan Jukaloan juuston vastine pohjois-amerikkalaiselle cheese curdsille. Naput sopivatkin sellaisenaan naposteluun, salaatteihin, ruoanvalmistuksessa laatikoihin, keittoihin tai vaikka pizzan päälle ripoteltuna. Aivan ihana tuote vaikka alkupalapöytään tai tapaslautaselle! Jukolan Aito Cheddar juustot löytyvät Prismojen ja isoimpien S-marketien sekä K-kauppojen hyllyiltä kauppiaan valintojen mukaan.

Fudge Love

Fudge Love maustetut fudget

Syntisen hyvää englantilaista fudgea, mutta valmistettu Suomessa. Nämä herkkutuotteet veivät kieleni mennessään jo viime vuoden Lähiruoka ja luomu messuilla. Helsinkiläisen yrityksen fudgen kaikki eri makuvaihtoehdot ovat täyteläisiä ja hyvin tunnistettavia. Sokeripitoisuus on kyllä tuotteessa kohdillaan, joten pari palaa ihanan suussasulavaa fudgea riittää mainiosti. Muuten, Fudge Loven herkkuja saa ostaa heidän omasta verkkokaupastaan osoitteessa www.fudgelove.fi.

Murtolan Hamppufarmi

Murtolan Hamppufarmin tuotteita

Murtolan Hamppufarmin nimi nousi esille kun perehdyin ennakkoon näytteilleasettajiin. Hieman jännitin osastolle menoa, koska ajattelin ennakkoluuloisesti tuotteiden olevan lähinnä kasvisyöjiä tai vegaaneja varten. Erehdyin ja pahasti! Hamppu on mitä parhain omega-rasvahappojen lähde ja lisäksi se sisältää paljon proteiinia sekä runsaasti kuitua. Hamppufarmin tuotteisiin kuuluvat niin hampun siemenet, rouhe ja öljy. Olipa joukossa myös suomalaisen Kultasuklaan valmistamaa Hamppusuklaa sekä HamppuSnacks naposteluun. Innokkaana lähdin osastolta hampunsiemen ja -rouhepussien sekä suklaan kanssa. Pussien kyljessä muuten luki, että hampunsiemenet tai -rouhe sopii myös kuntoilijoille palautusjuoman sekaan laitettavaksi. Eiköhän siis hupene meidän perheessä nämä pussit aika nopeasti. Auttaisikohan optimaalinen rasvahappokoostumus myös koululaisten kevätväsymykseen ja keskittymiseen?

Pacari

Pacari suklaat

Pacari-suklaat tulevat Ecuadorista ja niiden valttina on mahdollisimman vähän prosessoitu suklaa. Kaikki tuotteet ovat luomutuotteita ja niiden viljelyssä vaalitaan kestävän kehityksen periaatteita. Valikoimasta löytyy niin maustettuja suklaita kuin myös raakasuklaata 70, 85 ja jopa 100 prosenttisena. Pakkohan tuota 100 prosenttista raakasuklaata oli sitten maistaa ja täytyy sanoa, että hieman oli karvaan makuinen. Miedommat ja maustetut suklaat taas olivat oikein herkullisia, chilisuklaassa oli hento tulinen maku ja suolahippusuklaasta tuli uusi suosikkini. Iso plussa myös tuotteestaan selvästi innostuneille jälleenmyyjille! Pacarin suklaat sekä monet muut terveystuotteet löytyvät FitnessFirst-verkkokaupasta.

Linkosuon Ruissipsit

Arto Rastas kokkaa Linkosuon ruissipsejä

Linkosuon osastolla oli televisiostakin tuttu kokki ja ravintoloitsija Arto Rastas valmistamassa herkullisia maistiaisia Ruissipseistä. Mukaan annettin kiva reseptivihko, joka oli täynnä erilaisia ohjeita ruissipsien käyttöön. Kuvassa näkyykin annos johon tuli pohjalle ruissipsejä ja täytteeksi texmex-tyylistä jauheliha-papukastiketta. Annoksen päälle laitettiin vielä nokareet ranskankermaa, tomaattikastiketta, juustoraastetta ja korianterisilppua. Uudenlainen ja vähän terveveellisempi tapa valmistaa nachos supreme. Todella hyvää! Reseptit löytyvät myös Linkosuon nettisivuilta osoitteessa www.linkosuo.fi/tuotteet/arto-rastaan-reseptit.

Oskarin Aitta ja Orastava Aurinko

Orastavan Auringon porkkanatuotteita

Oskarin Aitta ja Orastava Aurinko olivat messuilla samalla osastolla. Ennakkoon olin vilkaissut mistä oikein on kyse. Sainkin Oskarin Aitan edustajalta kattavan esittelyn mainiosta verkkokaupasta, joka kokoaa yhteen ruoan tuottajia ja niiden loppukäyttäjiä eli kuluttajia. Yritys toimii Tampereen Vesilahdella, mutta tuotteita voi siis tilata mistä päin Suomea vain. Palveluja on kolme; Ruoka-aitta Miina elintarvikkeille, Palveluaitta Ilona palveluille ja Tavara-aitta Aukisti muille tuotteille ja tavaroille. Tällä hetkellä verkkokaupasta löytyy ainakin kalatuotteita, vihanneksia ja hilloja. Parasta palvelussa on mielestäni sekä kuluttajan että tuottajan näkökulmasta se, että maksut voi hoitaa verkkokaupassa yhdellä kertaa ja että toimitukset keskitetään tai sovitaan tuottajakohtaisesti ja ne saa mahdollisuuksien mukaan jopa suoraan kotiovelle. Varsin helppoa tilaamista verkosta ja luulisi toimintamallin olevan melko vaivatonta myös tuottajalle, kunhan tuotteen on ensin saanut luotua omaan verkkokauppaansa. Isot kauppaketjuthan toimittavat jo ruokaa kotiovelle, mutta valikoimat eivät tällä hetkellä vielä aivan kata lähiruoka- ja erityistuotteita. Tällaiset pienemmät toimijat, jotka erikoistuvat suoraan tiloilta myytäviin tuotteisiin, ovat tervetullut lisä. Toivottavasti yrityksen kolme puuhanaista saavat houkuteltua lisää myyjiä verkkokauppaansa, jotta valikoima laajenisi. Täytyy kuitenkin kokeilla tätä jo nyt.

Yksi Oskarin Aitan tuottajista on siis Orastava Aurinko, joka viljelee ja myy alkuperäislajeja olevia porkkanoita,  violettia, keltaista ja tavallista oranssia. He myös jatkojalostavat porkkanaa valmistaen siitä erilaisia hillosekoituksia raparperin, puolukan ja karviaisen kanssa. Kaikki yhdistelmät olivat herkullisia. Kannaattaa tutustua lisää osoitteessa www.porkkanaa.fi/porkkanatuotteet. Tuotteita voi ostaa suoraan Forssassa sijaitsevalta tilalta, verkkokaupasta tai elintarvikekaupoista.

Vaahteramäki Farming – MunaEggpress

Vaahteramäki Friida-munat

Vaahteramäki Farming kasvattaa ulkokanoja ja myy tietysti näiden vapaana tepastelevien kanojen Friida-munia. Lisäksi Somerolla sijaitsevalla tilalla viljellään luomuparsaa ja -humalaa sekä kasvatetaan porsaita. Kysyin tietysti osastolla olleelta isännältä heti, että ovatko nämä munat nyt sitten oikeasti paremman makuisia kuin vaikka häkkikanojen munat? Isäntä ei ehtinyt edes vastata, kun ohitse kävelevä vanha rouva totesi topakasti, että kyllä ovat! Ei ollut kuulemma ensimmäinen kerta kun kuluttajat markkinoivat Vaahteramäen kananmunia muille kuluttajille ja vielä näin spontaanisti.

Munia saa ostaa noin paristakymmenestä Uudenmaan k-kaupasta, mutta suurin munien jakeluketju on kuitenkin MunaEggpress. Vaahteramäen MunaEggspressin jakeluauto kiertää ennakkoon ilmoitettua reittiä pitkin Etelä-Suomea ja toimittaa kananmunia niitä tilanneille. Tilauksen voi jättää Vaahteramäen Facebook-sivuilla, josta löytyvät reitit ja jakelupisteet. Siis eikun tilaamaan ja noutamaan seuraavan kerran kun auto pyörii täällä meidän suunnalla. Paitsi, että ensin paistellaan, keitellään ja leivotaan messuilta saamani kenno tuoreita Friida-kananmunia.

Carminito

Caminito artesaanijäätelöt ja sorbetit

Carminiton jäätelöaltaasta sain maistaa ihanan täyteläisiä kermajäätelöitä ja sorbetteja. Hyvä vetonaula oli iso osaston telttaan kiinitetty laktoositon-kyltti. Toinen iloinen yllätys oli jäätelötehtaan sijainti aivan kotikulmilla, Espoon Suomenojalla. Olen jopa vieraillut useasti samassa rakennuksessa autuaan tietämättömänä, että siellä valmistuu tällaisia herkkuja. Tuotannossa ovat kermajäätelöiden lisäksi sorbetit sekä luomujäätelöt ja -sorbetit. Messuilla maistelin eri makuja ja selväksi suosikiksi nousi mustikkasorbetti, joka saa täyteläisen makunsa raikkaasta mustikkapyreestä. Kaikissa muissakin tuotteissa käytetään kuulemma luonnollisten raaka-aineiden aitoja makuja, ei siis yhtään keinotekoisia aineita tai värejä. Tuotteita saa ostaa ainakin pääkaupunkiseudulta isojen kauppakeskusten Prismoista ja jotkin ravintolat ovat ottaneet jäätelöt osaksi valikoimaansa.

Roberts smoothiet ja hillot

Roberts Muumi-smoothiet ja hillot

Robertsin raikas ja yksinkertainen osasto smoothie-esittelyineen veti puoleensa. Maistelin aidoista marjoista valmistettua mustikka- ja tyrnismoothieita, joissa maistuivat todellakin vain marjat. Raikas Roberts Berrie -nimeä kantava tuote saa makeutensa ainoastaa marjoista ja hedelmistä, eikä sisällä yhtään lisättyä sokeria. Yhdessä mustikkasmoothiessa on tiivistettynä 260 mustikkaa ja tyrnismoothiessa puolestaan 140 tyrniä eli todellisia terveyspommeja kummatkin! Hauskoja lapsille suunnattuja tuotteita olivat kuvassa näkyvät Muumi-smoothiet ja -hillot. Mustikkasmoothie sai myös oikein hyvän vastaanoton kotona. Tuotteita saa tilattua kätevästi suoraan Robertsin verkkokaupasta 10 kappaleen erissä osoitteessa shop.roberts.fi. Välipalaksi tai treenien jälkeen nautittavaksi aion näitä kyllä ostaa.

2 comments

  1. […] Lähiruoka ja luomu 2015 messuilta kotiin tuodut herkut kiusaavat selvästi meidän perheen pienempiä ja isompia ruokailijoita, varsinkin kun äiti kieltää niihin vielä koskemasta. Pieniä maistiaisia tietysti jaettiin heti messujen jälkeen, mutta muuten pussien nyörejä on availtu valikoidusti. Tavoitteeni on ollut löytää kaikille tuliaisille sopivat kohteet resepteissä ja tämä näyttää kestävän muista liian kauan. Nopeana iltaruokana päätin nyt tehdä hamppareita kaapeista löytyvistä raaka-aineista. Tästä syntyi ruishampurilaisia sipulin, suolakurkkujen ja aidon Jukolan juuston cheddar-viipaleiden kera. Ketsuppi oli loppu, joten kastikkeeksi käytettiin sipaus majoneesia ja Orastavan Auringon violetista porkkanasta ja puolukasta tehtyä hilloa. Lopputuloksena tosi-suomalainen herkkuhamppari ilman lisä- ja säilöntäaineita sisältäviä sooseja. Tämä kokeilu mielestäni osoittaa hyvin sen, kuinka helposti sitä sortuu lähtemään kauppaan ostamaan niitä ”oikeita” raaka-aineita vaikka kaapit olisivat täynnä vaikka minkälaisia aineksia. Reseptejä ei koskaan kannata hylätä vain sen takia, että ruoan valmistus edellyttäisi kaupassa käyntiä vaan kääntää katse ruokakaappeihin ja tutkia millä tuotteella voisi korvata minkäkin aineksen. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s