Hyvä sato Lähiruoka ja luomu -tapahtumasta 11.-13.4.2014

ruislandia lastut ja snacktoyou ruistikut

lähiruokajaluomu tapahtuman logo

Lähiruoka ja luomu -tapahtuma järjestettiin viime viikonloppuna 11.-13.4.2014. Tämä oli jo toinen kerta, kun tapahtuma järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa. Näytteilleasettajia oli vajaat viisikymmentä ja mukana oli niin isoja, tunnettuja alan toimijoita kuin myös pienempiä yrityksiä, joiden tuotteita oli vasta tulossa kauppojen hyllyille.

Vuoden lähiruokateko

Tapahtumassa jaettiin perjantaina Vuoden lähiruokateko-palkinto, jolla halutaan nostaa esiin hyviä esimerkkejä lähiruoan käytöstä ja käytön edistämisestä. Tänä vuonna palkinnon sai LähiPuoti Remes Oy:n yrittäjä Kimmo Remes. Yritys myy lähialueen tuottajien tuotteita mm. ravintolat, keskuskeittiöt, pitopalveluyritykset, kahvilat sekä hoiva- ja palvelukodit. Kuluttajat voivat ostaa tuotteita kahdesta toimipaikasta Humppilassa, yrityksen kotipaikkakunnalla. Palkinnonsaajan päätti raati, joka koostui Lähiruoka & luomu -messujen suunnitteluryhmän jäsenistä. Raadin mielestä Remeksen ansiona on, että lyhyeen jakeluketjuun perustuva malli luo paremmat yhteydet kuluttajien ja tuottajien välille. LähiPuoti Remeksen toiminta on paikallinen ratkaisu paikallisiin tarpeisiin, ja sen avulla on onnistuttu lisäämään lähiruoan käyttöä alueen kunnissa. Monipuolinen toiminta palvelee myös yksittäistä kuluttajaa.

Ruokatieto Yhdistys Ry – Hyvää Suomesta

Aloitin messuosastojen kiertelyn lauantaiaamuna tietenkin Ruokatieto Yhdistyksen Hyvää Suomesta –osastolta, jossa kävin kyselemässä Ruoka.fi-sivustolla käynnissä olevasta ruokabloggaajien Suomen paras kotiruoka-reseptikilpailusta. Ruokatieto Yhdistyksen väki oli iloinen siitä kuinka innokkaasti bloggaajat olivat lähteneet mukaan kilpailuun ja kuulemma bloggaajien kirjoittamat tarinat suomalaisesta ruoasta ovat olleet mielenkiintoista luettavaa. Jännityksellä odotan kuinka Kattilalaakson resepti Leipäjuustolla täytettyä broileria ja kasvispaistosta kilpailussa pärjää. Kilpailun tulokset julkaistaan ruoka.fi-sivustolla 5.5.2014. Siihen asti voit käydä antamassa äänesi mielestäsi parhaalle kotiruokareseptille. Pääset kilpailuun klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

suomen paras kotiruokakilpailu

Fudge Love

fudge love makeiset lähiruoka ja luomu messuilla

Seuraavaksi suuntasin varsin herkullisen näköiselle osastolle, jonka tiskit olivat täynnä juuri edellisenä päivänä valmistettua toffeeta. Fudge Love on Helsinkiläinen pieni toffeemakeisia valmistava yritys, joka myy tuotteitaan messuilla ja omassa verkkokaupassaan osoitteessa www.fudgelove.fi. Makuja oli todella monta, mm. mansikka, mokka, suklaa, karpalo, sitruuna ja lakritsi-sitruuna. Pakkohan tuoretta toffeeta oli ostaa kotiin viemisiksi ja kauniiseen rasiaan laitettiin mansikkaa, suklaata, appelsiini-suklaata, mokkaa ja sitruunalakritsia. Suussa sulavaa, suosittelen lämpimästi!

fudge love toffeeta

Ruislandia

ruislandia lähiruoka ja luomumessuilla

Kiertely messuilla jatkui Linkosuon uutuus RuisSipsien maistelun kautta Ruislandian osastolle. Nämä herkut olivatkin kilpailijaansa maukkaampia ja jopa terveellisempiä. Ruislandian naposteluun ja esimerkiksi cocktail-paloiksi tarkoitetut 100% Ruislastut sisältävät todella vähän rasvaa ja kuitua jopa 16%. Makuvaihtoehtoina löytyivät Luomu-Naturel, Pesto ja Sour Cream & Onion. Osastolla oli myös myynnissä Snack to You –merkkiset ruistikut, joita voi lisäillä esimerkiksi keittoihin lisuikkeeksi. Mukavan lisän valikoimaan toi makea kanelilla maustettu omenatikku.

ruislandia lastut ja snacktoyou ruistikut

Kolatun Juustola ja Silmusalaatin maukkaat idut

Kolatun Juustolan herkulliset juustomaistiaiset saavat minut varmasti tutkimaan lähikaupan juustohyllyjä taas tarkemmin. Kaikkien juustojen laktoosittomuus yllätti positiivisesti, sillä usein esimerkiksi brie- tai homejuustot sisältävät laktoosia. Kolatun Ruska paistettu munajuusto oli taivaallisen ihanaa hunajassa paistettuna. Tätä valmistustapaa täytyy ehdottomasti kokeilla myös kotona! Kolatun Juustolan valikoimiin kuuluvat niin lehmän- kuin vuohenmaidostakin valmistetut tuotteet ja niitä myydään kattavasti kotimaisissa ruokakaupoissa.

Toivottavasti myös Silmusalaatti saa tuotua valikoimansa laajemmin ruokakauppoihin. Tuotteen nimi viittaa oivallisesti siihen mitä se on eli sekoite erilaisia silmuja, jotka ovat kasvatettu siemenestä. Silmusalaatti määräytyykin sen mukaan mitä erilaisia silmuja on keskenään kasvatettu. Messuilla sain maistella mm. sinsimailasen ja apilan versoja, parsakaalin ja apilan versoja sekä herneen ja vihreän- ja punaisen linssin ituja. Parasta näissä tuotteissa oli maun lisäksi se, että ne ovat luonnonmukaisesti tuotettuja eli kasvatuksessa ei ole käytetty mitään lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Silmusalaatin nettisivuilta löytyy vaikka kuinka paljon veden kielelle nostattavia reseptejä täynnä silmuja, versoja ja ituja. Näitä voisi todella kokeilla, vaikka ihan vihersalaatinkin seassa antamaan lisämakua.

Vaikka Lähiruoka ja luomu -tapahtuma oli melko pieni, sen anti oli sitäkin suurempi. Ehkä juuri siitä syystä, että eri osastoihin jaksoi todella tutustua ihan ajan kanssa. Mielenkiintoista nähdä miltä tapahtuma tulee näyttämään vuoden tai parin päästä. Toivottavasti lähiruoan suosio siihen mennessä jatkaa kasvamistaan ja alalle saadaa lisää innokkaita toimittajia. Näitä tuotteita on nyt ainakin helmpompi etsiä ruokakaupasta kun tietää mitä etsiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s