Kattilalaakso mukana Hyvää Suomesta kotiruoka-kilpailussa

leipäjuustolla täytetty broilerifilee
Kattilalaakso Ruokablogi osallistuu muiden ruokabloggaajien kanssa Ruoka.fi-sivuston ja Hyvää Suomesta-merkin järjestämään Suomen Paras kotiruoka-kilpailuun. Kilpailussa etsitään Suomen parasta kotiruokaa, jonka valmistuksessa on käytetty vähintään kolmea Hyvää Suomesta-merkittyä tuotetta. Kilpailuun osallistuvat reseptit julkaistaan 8.4.2014 Ruoka.fi:ssä olevalla kilpailusivulla. Käy äänestämässä Kattilalaakson reseptiä ja samalla osallistut kilpailuun!

suomen paras kotiruokakilpailu

Hyvää Suomesta-tunnus

Kotimaisia elintarvikkeita on merkitty Hyvää Suomesta-tunnuksella jo 20 vuotta. Mukana on sekä pieniä että suuria elintarvikealan toimijoita ja merkki on käytössä tänä päivänä noin 240 elintarvikevalmistajalla ja noin 8000 tuotteessa. Kuinka merkin voi sitten saada? Tuotteen pitää olla valmistettu ja pakattu Suomessa sekä sen raaka-aineesta on vähintään 75% oltava suomalaisia. Kuitenkin lopputuotteessa kaiken lihan, kalan, kananmunan ja maidon tulee olla 100% suomalaista alkuperää. Jos tuote on yhden ainesosan tuote, sen on oltava 100% suomalaista. Hyvää Suomesta-merkittyjen tuotteiden kotimaisuusaste on kokonaisuudessaan tällä hetkellä noin 95% eli raaka-aineet ovat kokonaan tai melkein kotimaisia lähes kaikissa tuotteissa. Koska tuotteita on kaupoissa niin paljon on niistä myös varaa valita ja silti ostamalla Hyvää Suomesta-tunnuksella merkityn tuotteen tuet kotimaista elintarviketuotantoa.

Mikä on minulle suomalaista ruokaa ja mitä se minulle merkitsee?

Suomalainen ruoka on puhdasta ravintoa, jota voin turvallisin mielin nauttia ja tarjota läheisilleni. Suomalainen ruoka on myös osa suomalaista kulttuuria. Sillä on pitkät perinteet, jotka elävät yllättävän vahvasti suomalaisten ruoanlaittajien keittiöissä. Omaksumme helposti maailmalta kaikenlaisia ruokatrendejä ja suuntauksia, mutta osa perusteista on ja pysyy, eikä niistä helposti luovuta. Näitä perusteita ovat juuri kotimaisuus, luonnollisuus, puhtaus ja terveellisyys sekä luottamus kotimaisiin elintarvikevalmistajiin. Sokeakaan luotto ei oikeastaan haittaa, sillä elintarvikkeiden tarkat laatuvaatimukset takaavat meille aidon ja puhtaan kokemuksen ruoasta. Toisaalta perusteisiin voidaan laskea myös rikas suomalainen reseptiikka, joka osaa hyödyntää juuri täällä Suomessa kasvatettuja raaka-aineita. Parhaimmillaan suomalainen ruoka on silloin, kun ateria on valmistettu kotimaisista, puhtaista raaka-aineista, vanhalla suomalaisella perinneruokareseptillä ja se on tuotu tähän päivään nykyaikaisia metodeja ja visuaalista asettelua käyttäen. Väittäisin, että vaikka ruoka tarjoillaankin tänä päivänä eri tyylillä kuin aiemmin, makumme ei ajan saatossa ole juurikaan muuttunut. Hyvästä suomalaisesta ruoasta ja sen mausta ei tarvitse tinkiä.

Kattilalaakson kilpailuresepti on Leipäjuustolla täytettyä broileria, kasvispaistosta ja karpalohilloa

5 annosta

Aloita valmistus ensin kasvispaistoksesta niin broileri valmistuu paistoksen kanssa yhtä aikaa. Broileri kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta.

KASVISPAISTOS

300 g Rainbow suomalaisia perunoita
300 g Rainbow suomalaisia porkkanoita
300 g kotimaista kesäkurpitsaa
1 tl Virgino kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 dl Valio laktoositonta ruokakermaa 10%
2 Rainbow vapaan kanan munaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g Valio Polar 15% juustoa raasteena

kasvispaistos

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori perunat ja porkkanat, pese kesäkurpitsa hyvin. Viipaloi kasvikset ohuiksi viipaleiksi joko veitsellä tai monitoimikoneen leikkurilla. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Lado kasvikset kerroksittain vuokaan, ensin perunoita, sitten porkkanoita ja lopuksi kesäkurpitsaa. Tee kasviksista kaksi kerrosta ja käännä väleihin hieman suolaa ja mustapippuria myllystä. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää joukkoon ruokakerma, mausta ripaukselle mustapippuria ja suolaa. Kaada muna-kermaseos vuoan päälle. Ripottele lopuksi päälle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa 40 minuuttia.

raidallinen kasvispaistos

LEIPÄJUUSTOLLA TÄYTETTYÄ BROILERIFILEETÄ

640 g Saarioisten Jyväbroilerin fileepihvejä
½ ruukullista Järvikylän tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
150 g Juustoportin laktoositonta leipäjuustoa
1 rkl Virgino kylmäpuristettua rypsiöljyä

Ota broilerin fileepihvit jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Nuiji fileepihvit leikkuulaudalla muovikelmun sisällä ohuemmiksi noin kämmenen kokoisiksi levyiksi. Mausta leikkeet suolalla ja mustapippurilla kummaltakin puolen. Irrota tuoreesta timjamista runsaasti lehtiä ja ripottele pihvien päälle. Leikkaa leipäjuusto puolen sentin viipaleiksi ja laita muutama viipale jokaisen leikkeen päälle. Taita leike kaksin kerroin ja kiinnitä reunasta hammastikulla. Ruskista leikkeet rypsiöljyssä kuumalla paistinpannulla kummaltakin puolen ja laita sitten uunivuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Poista hammastikut ennen tarjoilua. Broilerin lisukkeena, kastikkeen tilalla, maistuu raikas kotimaisista marjoista valmistettu karpalohillo.

broilerifilee leipajuustolla

Reseptissä on käytetty seuraavia Hyvää Suomesta –tuotteita:

  • Saarioisten Jyväbroilerin Fileepihvi
  • Juustoportin laktoositon leipäjuusto
  • Virgino kylmäpuristettu rypsiöljy
  • Valio laktoositon ruokakerma 10%
  • Rainbow vapaan kanan munat/lattiakanalan munia
  • Valio Polar 15% juusto

Lisäksi seuraavilla reseptissä käytetyillä tuotteilla on Sirkkalehti-merkki

  • Järvikylän tuore timjamiruukku
  • Rainbow suomalainen peruna
  • Rainbow suomalainen porkkana
  • Meritalo suomalainen karpalohillo

Myös reseptissä käytetty kesäkurpitsa on kotimainen.

Käy äänestämässä Kattilalaakso Ruokablogin kilpailureseptiä osoitteessa Ruoka.fi ja samalla osallistut kilpailuun!

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s