Lohipyörykät tilli-sitruunakastikkeella

WWF julkaisi 10.3.2014 uudet kuluttajien kalaoppaat, joiden tarkoituksena on ohjata ja neuvoa kuluttajia valitsemaan ruokakalat viisaasti ja vastuullisesti. Eri kalalajit ovat merkitty liikennevalojen väreillä sen mukaan mitä niistä tulisi suosia ja mitä välttää. Vihreällä valolla merkityt lajit ovat kalakannaltaan elinvoimaisia eikä niiden pyynti aiheuta ympäristöhaittoja. Keltaisella valolla merkittyjen lajien kannat saattavat olla heikompia ja niiden kalastaminen voi aiheuttaa ympäristölle haittoja. Punaisella valolla merkityt kalalajit ovat ylikalastettuja ja kannat heikkoja. Niiden kalastaminen aiheuttaa myös ympäristölle suurta haittaa.

Punaiselle listalle ovat päätyneet esimerkiksi useat pohjatroolaamalla pyydetyt kalalajit, Itämeren lohi ja tonnikala. Keltaisen listan lajeista saattaa löytyä rajatapauksia riippuen pyyntialueesta tai -tavasta. Näitä ovat esimerkiksi siika, taimen ja rapu. Meidän kuluttajien tulisikin suosia vihreän listan kalalajeja joiden joukossa on suuri määrä Suomen hienoja järvikaloja, mutta myös uutena tulokkaana suomalainen kirjolohi. Kirjolohen kasvatas on tarkkaan säädeltyä toimintaa Suomessa ja juuri sen vuoksi kasvatuksen aiheuttamaa ympäristökuormitusta on onnistuttu tuntuvasti pienentämään. On hieno asia, että voimme nyt hyvillä mielin ostaa kaupasta tätä suomalaisten suosikkikalaa. WWF:n Kuluttajien kalaoppaaseen voit tutustua tarkemmin täällä.

Yksinkertaisimmillaan kirjolohen valmistaa uunissa kypsentäen, lisukkeena keitinperunoita ja tuorella tillillä maustettua kermaviilikastiketta. Varma valinta kalapäivän ateriaksi. Toinen herkullinen vaihtoehto on valmistaa kalapullia tai -mureketta. Valmistus ei juurikaan kestä uunissa kypsennystä kauempaa ja valmiista ruoasta ei edes tarvitse etsiä ruotoja. Tässä reseptissä voi käyttää myös vaaleita kalalajeja.

kirjolohipullat

500 g ruodotonta ja nahatonta kirjolohifileetä
0,5 ruukkua tuoretta tilliä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 kananmunaa
0,5 dl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
0,5 dl smetanaa
margariinia vuoan voiteluun

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Poista kirjolohesta ruodot ja nahka, leikkaa isoiksi kuutioiksi. Silppua puoli ruukullista tuoretta tilliä. Laita kalakuutiot tehosekoittimen kulhoon ja lisää päälle tillisilppu, suola, mustapippuri sekä sitruunamehu. Hienonna kala mausteiden kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon kananmunat hyvin koneella sekoittaen. Kun massa on kiinteää, lisää kuohukerma tasaisena nauhana koneen käydessä. Lopuksi sekoita myös smetana huolella joukkoon.

Voitele uunivuoka ja ota massassta esimerkiksi kahdella lusikalla saman kokoisia kakkusia ja laita vuokaan vierekkäin. Toinen vaihtoehto on voidella korkeareunainen suorakaiteen muotoien kakkuvuoka ja kaataa massa vuokaan. Peitä uunivuoka tai kakkuvuoka tarkasti foliolla ja paista 175 asteisessa uunissa pyöryköitä 20 minuuttia, vuokaa noin 45 minuuttia. Anna vuoan jäähtyä hetken ennen murekkeen kumoamista. Lisuukkeena maistuvat keitetyt perunat ja vaikka uusi Creme Bonjour Cuisine Tilli & Sitruuna -kastike.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s