Naattiporkkana

Ruokatrendit 2014

Ruoan tuottajia, Ruokapuhetta

Enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä

Ruoan terveellisyys ja kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö nousee esille varsinkin näin alkuvuonna. Uskon sen kuitenkin olevan kantava teema läpi koko vuoden. Talvella suositaan perinteisiä kotimaisia juureksia ja kesällä ja syksyllä taas tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä niiden satokauden mukaan. Kasvisten viljely kiinnostaa myös monia. Marjat ja sienet käydään poimimassa lähimetsistä tai kauempaakin. Tämä kertoo siitä, että kuluttajat haluavat tietää tarkasti ruoan alkuperän ja ovat kiinnostuneita myös lähellä tuotetusta, puhtaasta ruoasta. Ruokapiirit tuovat tähän aiheeseen mielenkiintoisen lisän ja sellaista olen jo pitempään suunnitellut kokeilevani.

Persilja

Einekset ja kotitekoinen roskaruoka

Vauhdikas elämäntyyli ei ota laantuakseen ja kiireet sen kuin kovenevat. Varsinkin perheelliset haluavat helppoa ruokaa ja nopeasti. Eineksien huonon maineen puhdistamiseksi elintarvikevalmistajat ovat jo julkaisseet mainoksia vakuutelleen valmisruokien hyvistä raaka-aineista ja niiden imagoa yritetään näin selvästi parantaa. Tuotteista poistetaan lisäksi lisäaineita, jotka ovat useille kuluttajille edelleen pelkästään negatiivinen asia. Myös puolivalmisteet kiinnostavat kuluttajaa. Ruokaa halutaan tehdä, mutta ei ehkä aivan alusta lähtien. Arjen helpotuksia on varmasti siis luvassa myös teollisuuden puolelta. Kotitekoinen äijäruoka, kuten burgerit ja nyhtöpossu, ovat tänäkin vuonna suosittujen listalla. Eivätkös ne tällä tavalla valmistettuina ole myös sallitumpia?

Pulled_pork

Rennon konstailematonta uudella tavalla

Tehdään ruokaa tähteistä, vähennetään ruokahävikkiä, säästetään. Samalla vältetään turhia raaka-aineita ja keskitytään oleelliseen. Ruokaa ei pidäkään heittää roskiin, vaan edellisen päivän keitoksia jatketaan. Kekseliäitä reseptejä voi hyvin etsiä lehdistä ja netistä. Ruokaa laitettaessa jätetään turhat maut ja lisukkeet pois. Raaka-aineiden omat maut pääsevät kunnolla esiin ja maku vain paranee. Tähän sopivatkin loistavasti ensimmäisen kohdan kasvikset, marjat ja hedelmät, joiden alkuperäisistä mauista vieraannutaan helposti lisäämällä liikaa mausteita, sokeria ja suolaa sekä erilaisia kastikkeita. Toisaalta tutut makuyhdistelmät pidetään ja niiden ympärille keksitään uusia reseptejä. Myös suolaista ja makeaa sekoitetaan esimerkiksi jälkiruoissa. Erilaiset mielipidevaikuttajat saavat nyt panna parastaan uusien reseptien luomisessa. Kuka seuraakaan ja ketä?

Naattiporkkana

Retroa ja superfoodia

Perinteisin menetelmin valmistettu ruoka pitää pintansa. Hillotaan, suolataan ja kuivataan. Vitamiinit säilötään kotikeittiöissä kuten entisaikaan. Näin saamme nauttia koko vuoden kesän antimista, jotka olemme ehkä jopa itse keränneet. Uutuuksista mainittakoon superfoodit kuten vaikkapa chia ja mantelimaito. Terveellisyys, hyvä olo ja oman elimistön kuuntelu liittyvät vahvasti superfoodiin. Niitä käytetään harkitusti ja myös kotimaiset raaka-aineet, kuten mustikka ja nokkonen, ovat saaneet superfoodin leiman.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2014 ruokatrendejä voidaan kuvata sanoilla terveellinen ja konstailematon ruoka, tietoisesti valituista raaka-ainesta helposti valmistettu ateria sekä hyvän olon hakeminen perinteisin ja uusin keinoin. Hyvä ruokavuosi tästä on tulossa!

Mustikka

Lähteet: Koti ja keittiö, Helsingin Sanomat, Glorian Ruoka&Viini, Huffington Post

 

Vastaa