Omenasatoa IV – Omenapiirakka Mummun tapaan

Tämä resepti on periytynyt isoäidiltäni joka oli erinomainen ruoanlaittaja. Usein katselin vierestä kun hän valmisti ruokia tai leipoi piirakoita. Joskus harvoin sain kunnian auttaa, mutta yleensä Mummu hoiti itse kokkaamisen käyttäen apunaan ihanaa 50-luvun pientä hellaa.

Peruspiirakkataikina ei yleensä ole kummoinen ja onnistuu lähes poikkeuksetta aina, ellei unohdu uuniin kuivumaan. Tämän piirakkataikinan salaisuus piilee kaurahiutaleissa, jotka kuohkeuttavat taikinan ilmavaksi ja kardemummassa, joka antaa piirakalle mielestäni hienostuneen maun.

Omenapiirakka
Omenapiirakka

150 g margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 rkl margariinia voiteluun
4-5 omenaa
kanelia ja sokeria

Ota margariini ja kananmunat lämpenemään pöydälle. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa hieman pehmennyt margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen seokseen välillä hyvin vatkaten. Sekoita erillisessä kulhossa kaikki kuivat aineet eli vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää taikinaan. Voitele 26-28 cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka margariinilla ja kaada taikina keskelle vuokaa. Levitä taikina tasaiseksi leivontalastaa apuna käyttäen keskeltä vuokaa kohti reunoja. Kuori omenat tarvittaessa ja poista kota keskeltä. Viipaloi omenat ja lado viipaleet vierekkäin taikinan päälle. Ripottele piirakan päälle runsaasti sokeria ja kanelia. Paista piirakkaa uunin alatasolla 45 minuuttia. Tässä kuva uuniin menossa olevasta piirakasta.

Omenapiirakka raaka
Omenapiirakka menossa uuniin

Piirakkaa voi täydentää myös laittamalla omenaviipaleiden päälle kermaviili-munaseoksen. Tällöin piirakasta tulee vielä mehukkaampi ja kosteampi. Tähän seokseen tulee 1 prk kermaviiliä, 1 kananmuna ja 1 rkl sokeria, jotka sekoitetaan erillisessä kulhossa sekaisin ja kaadetaan tasaisesti piirakan päälle. Paisto-ohje sama kuin yllä.

Ilman kermaviilipäällystä olevan piirakan tarjoan Valion vanhanajan vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera, NAM.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s